L'equip de ginecologia i obstetrícia de l'hospital d'Olot ha posat en marxa un protocol d'actuació pioner que permet l'extracció de calostre prenatal al final de l'embaràs per posteriorment emmagatzemar-lo i administrar-lo al nadó durant les primeres hores de vida en cas que sigui necessari.

El calostre és una secreció mamària de color groguenc rica en proteïna, sal mineral i substàncies immunoprotectores, entre d'altres, que produeix la glàndula mamària dels mamífers a l'etapa final de l'embaràs. El calostre proporciona nutrients en forma de concentrat i té un efecte laxant en els nadons que tenen un canal digestiu molt curt.

Aquesta nova pràctica va dirigida a les mares amb diabetis pregestacional o gestacional que tinguin una cesària programada amb risc de ser separades del nadó en el postpart immediat o dones amb un diagnòstic de retard de creixement intrauterí. Així doncs, el protocol s'estableix bàsicament com a mesura d'anticipació i prevenció en aquelles mares els fills de les quals puguin presentar factors de risc durant les primeres hores de vida.

L'opció de treure el calostre es dona en totes les dones, però especialment en aquelles que tenen determinats factors de risc. Gràcies al calostre emmagatzemat que sempre segueix un circuit segur de líquids biològics i es guarda a l'hospital en un congelador, es té la seguretat que, en cas que la criatura acabada de néixer necessiti suplements alimentaris, se'n pot beneficiar.

L'extracció es fa ambulatòriament, no té cap risc ni per a la mare ni per al nadó, i es fa a partir de la setmana trenta-set de gestació amb l'ajuda de la llevadora de la consulta de lactància materna de l'hospital d'Olot. El fet d'extreure calostre abans del part dona seguretat i confiança a la mare, que tindrà l'aliment òptim per al seu nadó, i a la vegada es familiaritza amb tot el procés de lactància materna. El protocol es va posar en marxa a finals del 2019 i fins ara hi ha hagut vuit mares que s'han extret calostre durant l'últim trimestre de l'embaràs a l'hospital d'Olot.

Ginecologia i obstetrícia

L'extracció del calostre d'abans del naixement és una de les millores que l'equip de ginecologia o obstetrícia a l'hospital d'Olot ha posat en marxa els últims quatre anys i se suma a l'obertura de la consulta de lactància materna i l'inici de les cesàries programades amb acompanyant.

El 2019, l'hospital d'Olot va atendre 423 parts, 21 menys que el 2018. Un 15,1% d'aquests parts són de fora de la Garrotxa, del Ripollès, Alt Empordà i Osona.