05 de febrer de 2020
05.02.2020
Diari de Girona

Creu Roja atén 564 gironins amb pobresa energètica el 2019, el doble que el 2018

L'augment de fons propis, les aportacions de l'IRPF i un acord amb la Diputació amplien l'abast del programa Auditories en 200 habitatges permeten reduir el consum i les factures

04.02.2020 | 23:54
Comprovant el consum energètic d'una rentadora en un pis.

La Creu Roja ha més que doblat les ajudes a persones castigades per la pobresa energètica a les comarques de Girona entre 2018 i 2019, ja que ha passat d'arribar a 270 a atendre'n 564. Darrere d'aquest increment hi ha l'ampliació d'un programa que l'entitat realitza des de fa anys gràcies a fons propis, aportacions provinents de l'impost sobre la renda (IRPF), subvencions i un conveni signat amb la Diputació de Girona.

La responsable d'extrema vulnerabilitat i d'ocupació a la Creu Roja de Girona, Marta Molist, va explicar que cada any atenen més ciutadans perquè la necessitat hi és, però apunta que «amb la magnitud que tenia el projecte arribàvem allà on arribàvem».

Així, el reforç ha permès ampliar l'abast del suport de l'entitat que es concreta en formació, lots de microeficiència energètica o auditories a la llar per detectar mals usos energètics. «Electrodomèstics que gasten molt o mals tancaments», va exemplificar Molist, qui va remarcar que els afectats, «al no tenir recursos econòmics, prioritzen cobrir les necessitats bàsiques abans que aquestes reparacions».

Entre els ciutadans que es beneficien d'aquest tipus d'ajudes no hi ha només usuaris dels programes de la Creu Roja, sinó també persones que hi van expressament perquè no poden pagar les factures i d'altres que hi deriven els serveis socials del territori.

D'acord amb un balanç fet públic ahir, el 2019 la Creu Roja va atendre més de 440 famílies gironines que no poden pagar els rebuts de l'aigua, el llum i el gas. Per ajudar-les, l'entitat ha donat 518 prestacions econòmiques a 564 persones. A això s'hi afegeix la distribució de 486 lots amb bombetes led o regletes per optimitzar al màxim el consum elèctric, i la realització de 382 tallers formatius. A més, l'organització va fer auditories en 200 habitatges per tal de determinar-ne les condicions d'eficiència energètica o aconsellar petites rehabilitacions que la millorin. Aquestes accions i recomanacions per canviar la potència contractada o acollir-se al bo social es van concretar l'any passat en una reducció anual de 90 euros a la factura elèctrica de la llar.


Sensibilitzar les subministradores

Les dades mostren que tant el nombre de llars com de persones que el 2019 van rebre alguna ajuda de la Creu Roja contra la pobresa energètica van créixer respecte del 2018. Aquell any, segons recull la memòria de l'entitat, 270 gironins van participar en accions relacionades amb l'estalvi energètic i es van fer 142 aportacions per pagar els subministraments.

Per seguir augmentant la població que assisteixen en aquest àmbit, Marta Molist va explicar que el projecte també disposa de finançament d'Endesa per al 2020 i que l'entitat treballa per aconseguir «fons i sensibilitzar les empreses subministradores».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook