La Policia Nacional ha destapat un frau de més de 6 milions d'euros pel cobrament indegut de pensions de persones mortes. Els casos són a la província de Girona i en altres punts de l'Estat. En la majoria de fets, els impostors són familiars o persones molt properes als finats.

Durant tot l'any passat, el CNP ha detingut onze persones i n'investiga 25 com a presumptes responsables d'un total de 55 delictes contra la Seguretat Social, estafa, falsedat documental i apropiació indeguda.

Els agents van realitzar un total de 76 investigacions en 21 províncies: Álava, Alacant, Almeria, Astúries, Barcelona, ??Càceres, Cantàbria, Còrdova, Girona, Huelva, La Corunya, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Ourense, Pontevedra, Santa Creu de Tenerife, Sevilla, València i Saragossa.

La investigació ha suposat un repte organitzatiu per als agents perquè han hagut d'analitzar 12.586 abonaments indeguts, 75 comptes bancaris, 23 casos amb més de 100.000 euros defraudats, 40 pensions que superaven els deu anys d'ingressos il·lícits, 22 defuncions ocorregudes fa més de 20 anys i 11 morts de pensionistes espanyols que vivien a l'estranger.

Entre els casos més rellevants destaca el d'una dona que va acudir al banc acompanyada per una "actriu" que suplantava la identitat de la seva mare, morta quatre anys abans, per aconseguir l'accés a diners mitjançant la falsificació de la signatura de la titular del comptete.

També s'ha detingut un empleat de banca que va falsificar els justificants en efectiu i les cartilles bancàries de la pensionista morta, aconseguint realitzar fins a 62 reintegraments del compte.

Les investigacions van començar quan la Policia Nacional va rebre diverses denúncies de fets similars en diferents punts de país. La majoria dels implicats en el benefici d'aquestes quanties abonades de forma il·lícita eren persones properes als morts com a germans, fills, néts i nebots, però també marits, esposes, gendres i exparelles. No tots els responsables identificats han pogut posar-se a disposició de l'autoritat judicial, ja que alguns han mort, estan malalts greus o es troben en avançat estat d'edat. Altres es troben residint a Alemanya, Xile, Equador, Estats Units, França, Suïssa i Veneçuela.

Aquesta operació ha pogut recuperar gràcies als mecanismes establerts legalment 3,8 milions de tots els diners defraudats.

Contracta una actriu per cobrar de la mare morta

Entre els casos més rellevants destaca el d'una dona que, per tal d'aconseguir accés al compte bancari de la seva mare morta quatre anys abans, no va dubtar a acostar-se al banc amb una "actriu" que va suplantar la identitat de la seva progenitora, morta. D'aquesta manera, aconseguir l'accés a diners mitjançant la falsificació de la signatura de la titular del compte.

La implicada es va beneficiar de més de 200 disposicions en efectiu, que han suposat un frau a l'Institut Nacional de la Seguretat Social de més de 74.000 euros, abonats durant els més de 20 anys de forma indeguda.

Falsificació de justificants

En un altre cas va ser detingut un empleat de banca que, aprofitant els seus coneixements en el lloc i abusant de la confiança dels seus companys d'oficina, va arribar a realitzar fins a 62 reintegraments del compte d'una dona morta i que havien estat abonats indegudament per l'Institut Nacional de la Seguretat Social.

Per cometre els fets, l'arrestat va falsificar els justificants d'efectiu i les cartilles bancàries de la pensionista morta i, per tal de justificar en el seu lloc de treball, aprofitava els moments en què atenia persones d'avançada edat per indicar al seu company de finestreta que la mateixa era molt gran, que no podia estar dret perquè tenia dificultats de moviment i la convidava a esperar asseguda.

Amb aquesa estratagema, el detingut aconseguia que en caixa li lliuressin els diners amb la falsa creença que la dona que estava asseguda era la titular del compte.

L'arrest del treballador es va produir mentre s'extreia diners en un caixer automàtic de la mateixa entitat on havia robat prèviament.