06 de febrer de 2020
06.02.2020

1.571 nenes a Girona estan en risc de patir mutilació genital

La Generalitat treballa en la recuperació i cirurgia reconstructiva de les dones que desitgen sotmetre a una reconstrucció de clítoris

06.02.2020 | 17:19
1.571 nenes a Girona estan en risc de patir mutilació genital

La Generalitat pretén arribar en tres anys a aplicar les polítiques per a la prevenció de la mutilació genital femenina (MGF) a el 100% de la població de risc estimada a Catalunya, on viuen 6.016 nenes menors de 15 anys procedents de països on es porta a terme aquesta pràctica.
    
Amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha participat aquest matí en la presentació de el Pla de Treball per a la Prevenció de la MGF.

Aquest pla té com a objectiu "eradicar les violències masclistes que poden patir les dones immigrants, però sobretot les que tenen arrel en pràctiques tradicionals, com la MGF i els matrimonis forçosos", ha remarcat el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat , Oriol Amorós.

El conseller ha dit que "encara som a temps de fer front a aquesta xacra" i ha insistit que la clau està en "no culpabilitzar les víctimes perquè, com a societat, reparem a les dones que han patit ablació".

El pla de treball incorpora accions de prevenció, atenció i seguiment i recuperació a les víctimes que han patit MGF, com ha recalcat el Homrani: "La millor manera de prevenir-és apoderant a les nenes i als l'entorn familiar i comunitari".

La zona d'actuació del pla se centra en el territori català, en el qual hi ha 1.571 nenes menors de 15 anys procedents de països on es practica la mutilació genital a Girona, 3.038 a la Catalunya Central, 832 a Lleida i 575 a Tarragona.

Entre els principals objectius de el pla es troba la creació de taules de prevenció en totes les poblacions on hi ha riscos i la voluntat d'arribar a totes les nenes susceptibles de patir una ablació en 2022.

Un altre dels objectius, ha dit Amorós durant l'acte, és "implicar i sensibilitzar els homes i els joves com a actors de l'eradicació de la MGF", de manera que la Secretaria ha impulsat 16 tallers de noves masculinitats i 2 cursos de formació a homes procedents de l'Àfrica Occidental durant el 2019.

Des de l'any 2015, a més, es treballa en la recuperació i cirurgia reconstructiva de les dones residents al país que han patit mutilació genital i que desitgen sotmetre a una reconstrucció de clítoris, ja que l'Hospital Clínic de Barcelona practica aquest tipus d'intervencions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook