06 de febrer de 2020
06.02.2020

Jutgen una empresa de transports per quedar-se semiremolcs sense pagar-los

L'administrador de la mercantil de Vilafant ha admès haver estafat dues societats entre 2011 i 2013, a qui haurà de pagar més de 500.000 euros

05.02.2020 | 23:53

La secció tercera de l'Audiència de Girona va jutjar ahir una empresa de transports i els seus tres últims administradors acusats de quedar-se semiremols de camions que havien llogat sense pagar-los. Les acusacions i les defenses van pactar retirar l'acusació contra el fundador de la mercantil i el seu fill, i van rebaixar la pena per a l'últim administrador a un any i nou mesos de presó i a pagar més de 500 mil euros d'indemnització a les dues empreses perjudicades.

Segons consta als escrits d'acusació, l'empresa de transports acusada, constituïda a Vilafant, va subscriure diversos contractes de lloguer de leasing (lloguer amb opció de compra) amb dues empreses d'abast internacional entre 2011 i 2013 per adquirir una trentena de semiremolcs que ni va pagar ni tampoc retornar. El cost aproximat del total dels semiremolcs impagats ascendeix a prop d'un milió d'euros.

El pacte de les acusacions va absoldre el fundador i el fill perquè van considerar que aquests ja no tenien cap lligam amb l'empresa en el moment en què van tenir lloc els fets. Ho va assegurar el fill durant la vista, i va indicar que llavors «ja s'havia venut l'empresa» a un tercer que va col·locar com a administrador responsable el condemnat. Des del 2014 l'empresa està en liquidació i el pacte inclou el seu tancament definitiu.

La condemna, que és ferma, fa responsable l'acusat d'un delicte d'estafa continuada però li aplica un atenuant de diligències indegudes a petició de la fiscal. De fet, la causa s'ha paralitzat en diverses ocasions tant durant les actuacions així com en la fase d'instrucció i posterior celebració del judici. El condemnat no va fer cap declaració judicial fins al 2015, quasi un any i mig després de la presentació de la querella. A més, s'ha suspès en dues ocasions la celebració del judici per inassistències de les dues parts.

Amb tot, dels 5 i 6 anys que demanaven la Fiscalia i l'acusació particular, respectivament, finalment es redueix a un any, nou mesos i un dia de presó, que no haurà de complir si paga les indemnitzacions que se li han adjudicat per valor de més de 500 mil euros a les empreses perjudicades, «en funció de la seva capacitat econòmica». Una de les empreses encara no ha recuperat entre set i nou semiremolcs que també reclama i que l'acusat encara no ha pagat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook