A les comarques de Girona, la pràctica de beneficiar-se de les pensions de les persones que ja han traspassat és un mètode que la Policia Nacional ha detectat en diverses ocasions.

Un dels casos més recents és el d'un veí de l'Escala de 64 anys que ha quedat com a investigat per presumptament estafar la Seguretat Social. Els agents van poder acreditar que el fill s'estava beneficiant de les pensions del pare des de l'any 1997. L'engany va durar fins al 2012.

Quinze anys de beneficis que es van convertir en un total de 150.000 euros. El difunt cobrava una pensió de viudetat i una de jubilació. En aquests anys, el fill va arribar a cobrar 100.000 euros de la pensió de jubilació del pare, mentre que la resta d'ingressos (50.000 euros) van ser de la de viudetat.

La Policia Nacional ha imputat aquest veí de l'Escala de 64 anys per haver defraudat la Seguretat Social i també per estafa, falsedat documental i apropiació indeguda. El cas es va produir a finals de l'any 2018.

Perseguir el delicte

Aquest tipus d'operatius policials per frau a la Seguretat Social poden derivar d'investigacions que lidera la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia, ja que des de la unitat central de Madrid es dediquen a perseguir aquests delictes amb el suport de la Seguretat Social. També hi ha fets que s'han encarregat des de la província de Girona.

El balanç del 2019 ha deixat un frau de sis milions d'euros a la Seguretat Social a Espanya. Bona part dels diners -3,8 milions d'euros- ja s'han pogut recuperar però hi ha casos en què els agents no han pogut portar tots els implicats a disposició judicial perquè alguns ja han mort o patien malalties greus, entre d'altres.