Els Mossos d'Esquadra han desarticulat dos grups criminals independents especialitzats en cometre robatoris violents a botigues de telefonia mòbil de Barcelona, Girona, i municipis de l'àrea metropolitana. Segons explica la policia en un comunicat, els detinguts utilitzaven molta violència per intimidar les víctimes, accedien a l'establiment amb casc per evitar ser identificats i utilitzaven motos robades per fugir del lloc amb rapidesa i evitar la policia. En total, s'han detingut vuit persones, de les quals dues ja són a presó. En conjunt, el material sostret tindria un valor d'uns 250.000 euros. Els mossos relacionen els detinguts amb almenys una vintena d'atracaments, encara que no es descarta la implicació en altres robatoris.

El primer grup criminal desarticulat estava format per cinc persones, entre les quals hi havia un menor d'edat, que els seus pares utilitzaven per cometre els assalts. La parella detinguda accedia a l'establiment amb el seu fill per no aixecar cap sospita entre els treballadors. Un cop a l'interior mostraven la intenció e comprar algun aparelli marxaven, moment en què entraven els altres membres del grup. Actuaven amb casc i feien servir molt violència per cometre el robatori. Segons explica la policia, intimidaven els treballadors amb una arma blanca i en alguna ocasió havien exhibit una arma de foc.

La investigació es va iniciar el mes de setembre passat quan els mossos de la Divisió d'Investigació Criminal de Barcelona van tenir coneixement que s'estaven produint robatoris en botigues de telefonia mòbil que responien a un mateix patró delictiu. Les detencions es van produir dilluns 3 de febrer al municipi gironí de Quart. Els agents van detenir dos homes, una dona i un menor d'edat. El cinquè membre del grup ja era a la presó per la seva presumpta implicació amb altres fets delictius.

Pel que fa al material sostret, fins al moment ascendeix a més de 140.000 euros, i 1.500 euros de diners en efectiu de les caixes registradores. La investigació continua oberta i no es descarta que la xifra pugui augmentar.

Després de passar a disposició judicial, la parella va ingressar a presó i un tercer detingut va quedar en llibertat. El menor va passar a disposició de Fiscalia de Menors.

Atracaments amb destral a Ciutat Vella, Nou Barris, Horta-Guinardó i Gràcia

La investigació relacionada amb el segon grup criminal es va iniciar el mes de gener. Segons explica la policia, els integrants d'aquest grup actuaven amb una destral amb la qual intimidaven les víctimes per aconseguir els mòbils d'alta gamma. Arribaven a l'establiment amb una moto sostreta i un dels dos lladres esperava fora amb el vehicle en marxa i l'altre entrava a l'interior. L'acció era ràpida i, en un instant, l'atracador s'emportava els telèfons que tenia al seu abast.

Els investigadors calculen que aquest grup, que actuava per establiments de Ciutat Vella, Nou Barris, Horta-Guinardó i Gràcia, estaria implicat en més d'una desena de fets i que s'haurien endut material per un valor aproximat de més de 110.000 euros.

La policia va arrestar els autors el 6 de febrer a la tarda durant un operatiu policial d'entrada i escorcoll als domicilis dels investigats. A l'interior s'hi van localitzar peces de roba que coincideixen amb la roba que duien durant els robatoris, un casc blanc usat en un dels fets, un ganivet de grans dimensions que utilitzaven per intimidar les víctimes i una arma de foc simulada. Els tres detinguts van passar a disposició judicial aquest dissabte. El jutge va decretar presó per a dos d'ells i el tercer va quedar en llibertat amb càrrecs.