11 de febrer de 2020
11.02.2020

Joan Vila Dilmé, l'assassí en sèrie d'Olot

Recordem els onze crims comesos al geriàtric 'La Caritat'

11.02.2020 | 11:20
Joan Vila Dilmé durant el judici a l'Audiència de Girona

La mort de Paquita Gironès al geriàtric La Caritat d'Olot la tardor de 2010 va acabar destapant els crims de l'assassí en sèrie més mortífer de la història recent de Catalunya. Joan Vila Dilmé, zelador de la instal·lació, va acabar confessant onze assassinats d'ancians. El programa 'Crims' de TV3 ha recuperat la seva història, mostrant al gran públic, imatges de la reconstrucció del seu darrer crim a les instal·lacions de La Caritat. Actualment està complint una condemna de 127 anys de presó, tot i que la normativa penal contempla que només en complirà un màxim de 40. La defensa de l'assassí en sèrie va demanar, primer al TSJC i després al Suprem, que absolguessin Joan Vila de vuit dels crims al·legant que s'havia vulnerat la presumpció d'innocència perquè el van condemnar utilitzant la confessió com a única prova. Els recursos van ser desestimats.

Ni «ajudava a morir» ni tenia una percepció alterada de la realitat que li feia pensar que actuava bé. El zelador de La Caritat, Joan Vila Dilmé, és un assassí en sèrie. Ell ho va confessar reiteradament i el tribunal popular el va declarar culpable d'11 assassinats –vuit amb traïdoria i tres amb acarnissament i traïdoria– comesos entre l'agost de 2009 i l'octubre de 2010. El jurat no es va creure ni un dels seus eufemismes i subterfugis encaminats a eludir la seva responsabilitat criminal. Ni un. De la mateixa manera que tampoc es va creure el psicòleg i el psiquiatra proposats per la seva defensa que, realitzant el seu diagnòstic dos mesos abans del judici, van contradir els pèrits que havien avaluat el zelador concloent que no patia cap alteració mental, que sabia distingir el bé del mal i era conscient que assassinava.

Aquests són, cas a cas, els onze assassinats pels quals va ser condemnat Joan Vila.

PAQUITA GIRONÈS
Assassinat amb traïdoria i acarnissament

L'acusat va confessar la mort mentre era testimoni. L'hospital d'Olot es nega a certificar la defunció de l'anciana en trobar evidències d'enverinament per àcid desincrustant. Les companyes de Joan Vila van declarar com aquest volia anul·lar l'ambulància mentre l'anciana, de 85 anys, desvalguda i dependent, encara vivia però patia innecessàriament a resultes del càustic administrat pel zelador aprofitant la seva indefensió. Vila no patia cap alteració psíquica, com van remarcar els psicòlegs i psiquiatres que el van tractar durant més d'11 anys així com els que ho han fet a la presó. Aquest argument és extensiu a tots els morts.


MONTSERRAT GUILLAMET
Assassinat amb traïdoria i acarnissament

Confessa el crim en la reconstrucció de fets i es descobreix autor i causa de la mort. Treballava durant l'hora del crim, els informes d'autòpsia confirmen la ingesta de lleixiu que l'acusat li dóna a la força a la víctima, de 88 anys, aprofitant la seva indefensió.


SABINA MASLLORENÇ
Assassinat amb traïdoria i acarnissament

Vila admet la seva culpabilitat en declarar com a imputat el 18 d'octubre de 2010. Coincideix amb la víctima la tarda dels fets i l'autòpsia prova que li va administrar lleixiu i psicofàrmacs a l'anciana de 87 anys, indefensa i malalta de Parkinson.


MONTSERRAT CANALIAS
Assassinat amb traïdoria

En la seva compareixença voluntària davant el jutge instructor Leandro Blanco confessa la mort de l'anciana –de 96 anys–, dependent i amb demència, i de set residents més. Això permet obtenir indicis rellevants sobre l'autoria i la causa de la mort. Les companyes del zelador indiquen com aquest es va negar que es traslladés a l'hospital la víctima, indefensa i dement, i es va encarar amb la infermera.


JOAN CANAL
Assassinat amb traïdoria

Confessió. Treballava a l'hora de la mort i un dia abans ja avisava que l'ancià, de 94 anys i completament dependent, s'anava acomiadant de tothom. L'informe d'autòpsia no descarta la ingesta de càustics ni de psicofàrmacs. Se li detecten medicaments no prescrits.


LLUÍS SALLERAS
Assassinat amb traïdoria

El reconeixement de fets és essencial per determinar autoria i causa de la mort, que els forenses troben compatible amb la ingesta de psicofàrmacs. Dels cinc que se li van trobar només en tenia dos de prescrits. Tenia 84 anys i era dependent, necessitava oxigen per problemes respiratoris.


CARME VILANOVA
Assassinat amb traïdoria

Mort confessada. El zelador treballava el dia dels fets i a la víctima se li van trobar cinc psicofàrmacs no prescrits. Tenia 80 anys, era dependent, patia Alzheimer i presentava una úlcera al sacre.


ISIDRA GARCIA
Assassinat amb traïdoria

El zelador reconeix que li va injectar mig llapis d'insulina i els forenses consideren la mort de la víctima compatible amb una hipoglucèmia causada per aquesta hormona. No descarten la ingesta de càustics. Als seus 85 anys anava amb caminador i era dependent de grau tres i nivell 1.


TERESA PUIG
Assassinat amb traïdoria

En la declaració voluntària el zelador admet el crim. Manquen proves directes però «no hi ha cap indici que contradigui» la versió de l'assassí confés i «seria totalment il·lògic que mentís en aquest cas perque no li reporta cap benefici. L'anciana tenia 89 anys i necessitava ajuda contínua, era dependent.


FRANCISCA MATILDE
Assassinat amb traïdoria

Hi ha menys proves però l'assassí confés va declarar que li va provocar una hipoglucèmia en injectar-li una sobredosi d'insulina. Ho va fer l'únic dia que la filla de la víctima no la va visitar perquè era en un bateig. El zelador ho sabia. L'anciana, de 88 anys, es trobava desvalguda.


ROSA BABURÉS
Assassinat amb traïdoria

El zelador confessa la mort. L'autòpsia indica com a causa la ingesta de psicofàrmacs –en presentava dos que no tenia ­prescrits–. Joan Vila treballava a l'hora en que la víctima, de 87 anys, malalta cardíaca, va ser assassinada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit