Un estudi elaborat entre els registres de càncer poblacional de Girona i Tarragona i amb la col·laboració de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona ( (ICO) de GironaIdibgi mostra el risc de diferents tipus de càncer ginecològic en les dones que han patit prèviament un càncer de mama. Aquest treball ha estat publicat recentment per la revista científica Clinical Journal of Obstetrics and Gynecology.

En aquest estudi es van incloure 9.717 casos de càncer de mama diagnosticats entre els anys 1980 i 2014 en dones residents a les comarques gironines i que van ser seguides fins al mes de desembre de l'any 2015. Així doncs, la mitjana de seguiment d'aquestes pacients va ser de vuit anys.

Risc alt de càncer d'endometri

L'estudi va consistir a identificar els càncers ginecològics -vulva, vagina, coll uterí, cos uterí i ovari- que algunes d'aquestes dones van desenvolupar després del seu primer càncer de mama. Al final del període de seguiment, un total de 117 dones havien desenvolupat un càncer ginecològic. D'entre tots els tipus de tumors, només es va observar un augment significatiu en el risc de càncer d'endometri -el tipus de càncer de cos uterí més freqüent-, que es va veure incrementat més del doble, un 128%, en comparació al risc de tenir-lo en la resta de la població.

Examinat pel subtipus de càncer de cos uterí, es va observar que l'increment del risc es concentrava en els dos subtipus de pitjor pronòstic: en els adenocarcinomes tipus II i en els tumors mixtos epitelials i mesenquimàtics. De fet, en els adenocarcinomes tipus II el risc va ser el doble que en la població general, i en els tumors mixtos epitelials mesenquimàtics, el risc va ser més del triple que en la població general.

Estudis fets en altres països han obtingut resultats similars respecte als estudis d'aquí. Aquestes troballes tenen una aplicació directa en la pràctica mèdica. «És per això que caldria fer un seguiment més exhaustiu de les pacients que han patit un càncer de mama i que poden patir-ne un de ginecològic, per tal de permetre un diagnòstic precoç i poder millorar la seva supervivència i qualitat de vida», afirmen des de l'ICO.

En dones, el càncer de mama és el tumor més freqüent (28,6%), seguit dels tumors colorectals, de pulmó, de cos uterí i de limfoma no hodgkinià. Aquests tumors suposen gairebé un 60% del total de casos de càncer diagnosticats en dones. En els pròxims 5 anys, s'espera un augment de tots aquests casos de càncer, amb un increment més elevat del de pulmó, un 28,5%. Aquest fet s'explicaria per la influència del tabac.