Els agricultors gironins reclamen a la Generalitat més ajudes per pal·liar els efectes del Gloria al sector, perquè veuen insuficients els onze milions d'euros que sortiran del fons de contingència. Entre altres motius, perquè aquests diners es repartiran arreu de Catalunya, i a més també cobriran les destrosses dels aiguats de la passada tardor, majoritàriament a les comarques de Tarragona. «El Departament ha de fer un esforç i allargar aquests diners, perquè no n'hi haurà prou per superar l'envestida del Gloria», va afirmar ahir el coordinador d'Unió de Pagesos, Narcís Poch. Agricultura va convocar ahir la taula tècnica per valorar les afectacions del temporal a la demarcació. A hores d'ara, les hectàrees afectades pugen a 13.900, sobretot de blat de moro i pomeres.

Després que la setmana passada es reunís la taula tècnica sectorial de la Tordera per valorar els efectes del Gloria, ahir ho van fer les de Girona i les Terres de l'Ebre. A la demarcació, el temporal i les riuades van cobrir d'aigua 17.000 hectàrees, de les quals 13.900 es van veure directament afectades. Corresponen a fruiters, conreus o vivers que, sobretot, es reparteixen entre l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva.

Segons les estimacions d'Agricultura, les principals afectacions, pel que fa a superfície, van ser als camps de blat de moro (3.889 hectàrees) i a les pomeres (2.224). Tot seguit hi ha conreus com l'ordi (1.702 hectàrees), l'userda (1.557) o l'arròs (1.093). El llistat també inclou camps de blat, de civada, de gira-sol o de colza, a més de 119 hectàrees de vivers.

Durant la reunió d'ahir amb el sector gironí, el Departament va explicar com es gestionaran els ajuts d'onze milions d'euros procedents del fons de contingència. Segons va avançar la directora dels serveis territorials d'Agricultura, Elisabet Sánchez, la previsió és que la Generalitat publiqui l'ordre en un termini màxim d'un mes i que, a partir d'aquí, els afectats ja puguin sol·licitar-los. Se'n preveuen de dos tipus: subvencions directes o bé crèdits bonificats (en aquest darrer cas, per cobrir la reconstrucció de les infraestructures afectades, com ara sistemes de regadiu, hivernacles o malles antipedregada). Sánchez també va explicar que, d'entrada, es preveu que aquells que tinguin assegurança «rebin una ajuda major que els que no la tenen», per tal de premiar aquells que han fet els deures. Això sí, partint sempre d'aquells cultius i conreus pels quals es pot contractar una pòlissa, perquè en el cas de les hortes, que no es poden assegurar, els barems seran diferents.

A la sortida de la taula tècnica, els agricultors gironins van agrair al Departament que agilitzi les ajudes per fer front als danys del Gloria. Tot i això, el sector també preveu que aquests onze milions es quedaran curts. Per això, reclamen al Departament que hi aboqui més recursos. «Aquest primer paquet és just; veient els danys i la manera com s'han de repartir, Agricultura hauria de fer un esforç i allargar aquests diners», va subratllar Poch. Des de l'IGP Poma de Girona també veuen com un «problema» que la línia d'ajudes cobreixi tot el territori, perquè no s'arribarà a pertot. El membre de la junta de la IGP David Casadellà també reclama ajudes «especials i superiors» per a aquells camps de fruiters que el riu va arrasar.

Des del Departament, Sánchez explica que lluitaran «per tenir més diners», perquè la necessitat «hi és». De moment, però, subratlla que, ara per ara, el que hi ha són aquests onze milions i que, per això, s'està treballant per treure les ajudes com abans millor.

Millores al port de Blanes

D'altra banda, el Consell Executiu va aprovar ahir una partida de 130.000 euros per a la millora del port de Blanes. El pressupost servirà per fer un estudi sobre la propagació de l'onatge i analitzar com actua amb el dic de recer, així com la redacció del projecte d'obres de reparació del dia i la seva direcció d'obres. El Govern també va anunciar que es destinaran 416.000 euros per reparar els esvorancs que la tempesta va causar a la C-35 a l'alçada de Maçanet.