Dones en situació de vulnerabilitat -que treballen per Ecosol l'empresa d'economia solidària de Càritas Diocesana de Girona-confeccionen davantals de plàstic reciclat i bossetes de tela per El Celler de Can Roca. A més, els tricicles sostenibles de la mateixa companyia d'inserció laboral són el mitjà de transport diari del pa que serveix el restaurant.

La relació entre els germans Roca i Càritas existeix des de fa anys. El 2019, l'espai Mas Marroch va acollir -per segona vegada- el sopar solidari de l'entitat, i abans, el 2015, el xef Joan Roca i la periodista Gemma Nierga van protagonitzar una campanya de captació d'aportacions amb el lema «Ajudar la gent que pateix no em passa pel cap? em surt del cor».

Recentment, les treballadores dels tallers de confecció d'Ecosol a Banyoles i a Figueres han cosit tèxtils serigrafiats que es van utilitzar per empaquetar una edició especial de galetes de la gelateria de Jordi Roca, Rocambolesc, comercialitzada l'últim Nadal.

Ara, el nou projecte que dona feina a usuàries dels serveis de Càritas són una sèrie de saquets de roba per al nou establiment de la marca El Celler de Can Roca, Casa Cacao -la idea és que aquestes bosses continguin, justament, cacau.

A més, gironines amb problemes socioeconòmics confeccionen davantals que l'estudi banyolí d'Andreu Carulla ha dissenyat a partir de plàstics de rebuig que els responsables d'El Celler de Can Roca volien reaprofitar. Es tracta d'un material resistent al qual el taller d'Ecosol a Banyoles dona una segona vida perquè retornin al restaurant. Càritas Diocesana ha especificat que els tallers de confecció donen una sortida laboral a set dones, que compten amb l'acompanyament de dues més que en són les encarregades.

Pel que fa al servei de transport de pa amb els tricicles d'Ecosol, Elias Boulanger és qui abona el cost del producte que cada dia es distribueix del seu obrador al restaurant dels germans Roca.

Formació per a repartidors, cambrers i netejadores industrials

Les diferents vies de formació i d'inserció laboral de Càritas Diocesana de Girona per a persones en risc d'exclusió social han rebut aportacions econòmiques del Fons Social Europeu que es concreten en noves intervencions des del gener. Els diners es destinen, per exemple, a ampliar la recollida de roba usada a través de contenidors, a promoure noves accions d'informació i sensibilització i a posar en marxa un nou centre de treball de confecció a Olot. El projecte, pressupostat en 76.194,43 euros, dona feina a deu persones i Ecosol espera que la meitat trobi feina al mercat ordinari.

A més del fons europeu, el Departament d'Afers socials i Famílies cofinança la formació de sis alumnes de cambrer o de repartidor sostenible. Vuit més es formen com a muntadors industrials de bicicletes, amb les mateixes aportacions que l'anterior cas. Finalment, dotze dones aprendran durant sis mesos tècniques de neteja industrial.