El nombre d'exemplars de les espècies de polla d'aigua i fotja s'ha reduït a l'Estany de Banyoles, segons el 26è cens d'ocells aquàtics que coordina l'Associació Limnos-Ecologistes Catalunya des de 1995.

De fet, en el cas de les fotges, la xifra ha passat de 337 a 101 en una dècada, una davallada gradual que s'ha anat observant a cada cens i que va més enllà de Banyoles. «És una tendència que estem veient al llarg dels anys a tot arreu de Catalunya, on des de 2003 ha baixat un 90%», va explicar el portaveu de l'Associació Limnos, Gerard Funosas.

Com que es tracta d'una au que ve majoritàriament per hivernar, la reducció d'exemplars s'atribueix principalment al canvi climàtic i al canvi d'elecció de regió on passar els mesos freds. Es creu, doncs, que els exemplars es queden en zones de més al nord, on ja no baixen tant les temperatures.

Pel que fa a les polles d'aigua, en canvi, no és una espècie estacional i la baixada de nombre d'exemplars és un fet puntual, que pot haver variat per la cria. «Hi ha pujades i baixades, però no podem dir que sigui alarmant», va aclarir Funosas. L'any passat es va observar un pic amb 36 polles d'aigua comptabilitzades, mentre que enguany s'ha reduït a pràcticament un terç, 13 ocells d'aquesta espècie.

A tot això s'hi suma que les llacunes de Can Morgat, a l'oest de l'Estany, cada cop presenten una vegetació més densa de canyissos, que deixen menys espai d'aigua, i segons els ecologistes això podria allunyar algunes de les espècies que fins ara hi vivien. A més, han detectat menys gavians i gavines, encara que, segons Funosa, segurament sigui per un canvi d'hàbits en els dormidors on passen la nit i que es decantin per pernoctar en naus industrials.

Les dades del cens també destaquen aspectes positius, com ara la repetició d'un grup de cigonyes blanques hivernants, que aquest any ha augmentat en nombre fins als 52 exemplars. També es mantenen els ànecs collverd, amb 210 aus censades. El cens es va realitzar diumenge 12 de gener a l'Estany de Banyoles i el dissabte 11 al riu Fluvià. Hi van participar 16 persones.