La crescuda del rius i el consegüent moviment en les lleres provocat pel temporal GloriaGloria va deixar al descobert setze granades de mà a la Vall d'en Bas.

Els artefactes han estat explosionats pels TEDAX dels Mossos d'EsquadraSegons va informar Olot Televisió, el grup especializat en explosius dels Mossos d'Esquadra tornarà a inspeccionar la zona per veure si en troba més.

El pla de la Vall d'en Bas va estar dins d'una de les rutes que va seguir l'exèrcit de la Segona República en retirada. A partir de la caiguda de Barcelona, el dia 26 de gener de 1929, una bona part de l'exèrcit de la República i centenars de milers de paisans van sortir de Barcelona en direcció a França per la ruta que va de Granollers fins a Vic.

Un cop van ser a Sant Pere de Torelló van seguir per la Vola i van pujar al coll de Bracons, des d'on van baixar a la Vall d'en Bas. El 27 de gener, el gruix de la retirada va arribar a la Vall d'en Bas i va seguir en direcció a Olot.

Amb els camins saturats de gent i de vehicles, els rius van servir de guia per arribar a Olot. A més, les lleres dels rius des de sempre han servit per enterrar coses que no es vol que siguin trobades, per això a vegades s'hi descobreixen antiguitats.