La Plataforma Girona Acull s'ha mostrat «consternada», a través d'un comunicat, davant la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) feta pública aquest dijous, que avalava les «devolucions en calent» de dos immigrants subsaharians que van saltar la tanca de Melilla el 2014. L'entitat sosté que el Tribunal ha dictat una sentència que legalitza «pràctiques il·legítimes», i que «un cop més la Justícia dona l'esquena a la raó». A més, Girona Acull titlla «d'aberració jurídica» la permissió d'aquesta pràctica que es va incloure a posteriori a la llei de seguretat ciutadana del 2015; i la relaciona amb altres episodis de la història com ara l'Apartheid sud-africà, les colònies o l'Alemanya nazi.

Així, assegura que la llei ha estat «tres dècades al servei de l'Europa del control de seguretat i la criminalització migrant». La sentència, que segons la plataforma és «vergonyosa», no suposarà el silenci de les entitats «que lluitem dia rere dia pels Drets Humans, que tot i estar sorpreses no estem abatudes», subratlla.

L'entitat assenyala que durant la campanya electoral la coalició de govern «no s'ha cansat de repetir que la Llei de Seguretat Ciutadana dictada pel PP i on s'inclouen les devolucions en calent no s'ajustava al Dret, i aquesta sentència no obliga a mantenir-la, sinó que dona un marc jurídic on moure's».

Ara, aquesta sentència obligarà el Tribunal Constitucional a refer el projecte de sentència sobre els recursos d'inconstitucionalitat a la llei de seguretat ciutadana, que inicialment preveia prohibir les devolucions «en calent». Amb tot, l'entitat apunta que «l'Estat haurà de decidir ara si vol anomenar-se democràtic (i semblar-ho) o seguir la deriva racista del feixisme punitiu». A més, afirma que seguirà treballant en l'àmbit polític i jurídic «perquè aquesta sentència europea «sigui paper mullat».