El vídeo d'un llop passejant tranquil·lament per les pistes nevades de l'estació de Núria, al Ripollès, ha confirmat de nou la presència d'aquesta espècie salvatge a Catalunya. Les imatges nocturnes les va enregistrar aquesta setmana un treballador de manteniment quan es va topar amb l'animal i han circulat per les xarxes socials. «Se'l veia tranquil, es va girar i va continuar fent la seva», va explicar aquest operari, Lluís Torrent.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya està fent un seguiment de l'espècie des de fa uns anys. Les últimes informacions xifren en dos els exemplars localitzats durant el 2019, un a la zona del Port del Comte i l'altre, al Ripollès. Tots dos són mascles que viuen en solitari.

Així doncs, les últimes imatges d'un llop passejant per les pistes nevades de l'estació d'esquí de Núria confirmen la presència d'aquest animal salvatge a Catalunya. Les va gravar dimecres a la nit Lluís Torrent, un dels encarregats del manteniment de les instal·lacios, que se'l va trobar a quarts de dotze de la mitjanit al final de les vies del tren on hi ha la caseta dels treballadors. En aquell moment, Torrent estava amb un company, Marc Comas, i recorda que els va agafar per sorpresa. «Va passar tot molt ràpid, però no li vaig veure cap agressivitat», va explicar. I va afegir que, en un moment, el llop els va mirar, però que va continuar fent la seva com si res. Al vídeo, que ha circulat ràpidament per les xarxes socials, se sent com un d'els homes comenta que l'animal sembla que va coix.

Altres imatges de Territori

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat van explicar que durant el 2019 es va detectar la presència de dos exemplars, tots dos mascles i solitaris, mitjançant càmeres de foto-trampeig. Un d'ells es va localitzar a la zona del Port del Comte i l'altre, al Ripollès.

Per la seva banda, el naturalista i expert en llops Josep Maria Massip va recordar que fa dos anys ja se'n va poder fotografiar un al Ripollès i que, per tant, «podria ser perfectament el mateix». L'expert va indicar que els llops són animals que es mouen per espais molt grans.

Els exemplars de llop que es troben als Pirineus, a França i a Catalunya, provenen de l'expansió natural de la població italiana d'aquesta espècie. Des dels Apenins, el llop italià va arribar als Alps francesos -al sud-est de França- i, des d'aquí, alguns pocs exemplars es van desplaçar fins als Pirineus.

Segons els estudis de la Conselleria de Territori, des del 2000 i fins al 2014, cada any s'ha tingut constància de la presència de llops en territori català. Actualment, el llop es troba a la serra del Cadí-Moixeró i a la zona fronterera amb França de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. Encara no se n'ha confirmat la reproducció ni es coneix amb exactitud el nombre d'exemplars que, en tot cas, és de pocs individus.

Des del 2000, any en què es va tenir constància que l'animal tornava a aparèixer a Catalunya, tècnics de la Generalitat encarregats de les tasques de seguiment del llop han detectat dinou exemplars.

A principis del 2018, va aparèixer un llop atropellat al pas de la carretera C-31 per Mont-ras; es tractava d'un mascle adult d'almenys cinc anys, 34 quilos de pes i 140 quilòmetres de longitud, que els mateixos tècnics de la Generalitat van descartar que es tractés de cap dels dos exemplars que s'havien detectat fins llavors ni al Ripollès ni al Solsonès.