Professionals de la Regió Sanitària de Girona van presentar ahir en una jornada la Ruta assistencial de l'osteoporosi que, entre altres aspectes, proposa passar del model d'atenció actual, a una orientació multidisciplinària consensuada entre professionals, per treballar d'una manera coordinada amb objectius compartits entre l'atenció primària i l'atenció especialitzada. Aquesta nova orientació vol potenciar el paper de l'atenció primària en l'atenció a l'osteoporosi mitjançant el reforç de l'autocura dels pacients i la formació continuada dels professionals entre altres mesures.

Ramon Valls, reumatòleg de l'hospital de Palamós i present a la jornada, va valorar «positivament» la posada en marxa del nou pla perquè s'oferirà «més atenció i seguiment a les persones que ja pateixen osteoporosi o que han sigut intervinguts una primera vegada; així es podrà fer més prevenció», afirma.

L'osteoporosi és la malaltia metabòlica òssia més freqüent i és un dels factors més importants de fractures òssies en persones de més de 50 anys. La incidència ha disminuït en les dones i en els grups d'edat de 65 a 74 anys i es manté estable en el grup de 85 anys i més. Patir una fractura osteoporòtica multiplica el risc subsegüent de presentar-ne de noves. Valls considera que la reducció de la incidència es deu a la millora de «la qualitat de vida».