El vicepresident de la Diputació, Pau Presas, i la coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, Sandra Teixidor, van presentar la setmana passada les accions de col·laboració que han posat en marxa per fomentar les iniciatives emprenedores en l'àmbit de l'economia social i el tercer sector a les comarques gironines. Aquestes activitats s'emmarquen en el programa «Co-Creix», impulsat el 2016 per l'Àrea de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació i subvencionat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El programa té com a objectiu l'impuls dels projectes empresarials de la demarcació, així com el foment de l'autoocupació.

«Les iniciatives empresarials de l'economia social i solidària (ESS) creixen cada cop més i comporten importants beneficis per a les societats actuals», va destacar Presas. Per la seva banda, Teixidor va remarcar la seva confiança que «les administracions públiques poden tenir un paper molt important en aquesta transformació social». «Cada vegada hi contribueixen més adoptant clàusules socials i ambientals en el marc d'una contractació pública responsable que asseguri impactes positius», va indicar.

Aquesta col·laboració entre els dos organismes es vehicula principalment per mitjà de tres accions. En primer lloc, una càpsula formativa sobre les licitacions. Es tracta d'un taller pràctic de tres dies i nou hores adreçat a entitats de l'economia social i solidària que vulguin conèixer els aspectes clau per presentar-se a concursos públics. La formació, que es farà a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, anirà a càrrec de la cooperativa Facto. És la segona edició del programa i es farà durant el mes d'abril.

Una altra acció serà el FinancESS. Es tracta d'un espai de trobada entre responsables de projectes i empreses de l'economia social i entitats de serveis financers i plataformes de finançament. La jornada, que tindrà lloc el 27 de març al Centre Cultural La Mercè de Girona, s'ha inspirat en Financoop, la primera jornada internacional de finances cooperatives, organitzada el 2012 per la Fundació Seira.

Finalment, també s'ha impulsat el programa «ESS acompanyament». Es tracta d'una formació, amb un suport audiovisual, i d'un acompanyament posterior d'un expert que orientarà fins a un màxim de vuit iniciatives en l'execució de la seva estratègia empresarial i l'impacte social. L'acomapanyament serà de sis mesos.