18 de febrer de 2020
18.02.2020

Interior vol substituir els guaites forestals per càmeres de vigilància

Treballadors contradiuen els informes i diuen que els aparells no poden suplir la seva feina

18.02.2020 | 00:10

El Departament d'Interior proposa substituir els guaites forestals per càmeres de videovigilància. En un informe justificatiu que la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments ha fet arribar als sindicats, recullen que es tracta d'un model «insostenible» i argumenten que en deu anys -des del 2009- els guaites només han alertat de 37 avisos per columna de fum.

L'informe recomana «deixar de prestar les tasques de detecció i vigilància d'incendis forestals mitjançant torres de vigilància». La proposta ja ha despertat el recel dels guaites, que qüestionen les xifres de l'informe i asseguren que les càmeres no poden suplir la seva feina: «No poden donar coordenades ni indicar l'evolució de la columna». Fonts de la direcció general asseguren que no hi ha cap decisió presa en ferm perquè les mesures estan en fase de comunicació i negociació amb els representants sindicals.

La direcció general subratlla que aquesta mateixa setmana hi ha una reunió del comitè intercentres per acabar de definir com s'aplica la mesura a nivell operatiu però subratllen que el canvi en la planificació no implicarà que els guaites forestals que són fixes discontinus es quedin sense feina perquè, si s'acabés extingint el cos, hi hauria intenció de recol·locar-los. L'informe analitza la funció dels guaites forestals, que des dels anys 90 se situen en torres elevades per detectar columnes de fum, posicionar-les degudament al territori, comunicar-les a la sala de control descrivint-les tècnicament i informar sobre l'evolució del possible incendi.

En aquest sentit, l'estudi considera que la desestacionalització dels incendis -com a conseqüència, sobretot, del canvi climàtic- i el fet que la ciutadania porti a sobre telèfons mòbils han convertit el model en «insostenible». Els guaites forestals ja han anunciat que no es quedaran de «braços plegats» per una proposta que, consideren, suposa «l'eliminació» del cos de guaites. D'entrada, ha convocat una manifestació demà davant del Departament d'Interior i també estan treballant en estudis propis per desmentir les xifres. Un dels guaites, Enric Vernedas, en nom del col·lectiu, defensa que des dels anys 90 fan la seva feina de manera «impecable» i assegura que les càmeres o els avisos ciutadans «no podran donar la informació precisa i professional» que donen ells. A més, sosté que dir que en deu anys només han alertat de 37 columnes de fum «és una barbaritat que no s'ajusta a la realitat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook