El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i els ajuntaments d'Olot i les Preses treballen per obrir la primera escola a Catalunya per formar joves en la construcció de parets amb pedra seca. L'objectiu és recuperar i preservar l'ofici especialitzat en aquesta tècnica que forma part del patrimoni cultural i del paisatge garrotxí. Aquesta primavera es farà un curs com a prova pilot i s'està treballant amb la Generalitat per trobar els recursos i obrir l'escola l'any vinent. Precisament aquesta setmana s'ha organitzat un curs amb alumnes d'instituts de la comarca per restaurar un mur i una cabanya a l'itinerari forestal terapèutic Salvador Grau d'Olot. Els joves aprenen la tècnica i els seus beneficis ambientals a la zona.

La primera escola a Catalunya per aprendre la tècnica de la pedra seca i formar joves en aquest ofici s'obrirà a la Garrotxa. Concretament a les Preses, un dels municipis de la comarca on hi ha més presència d'aquest patrimoni ancestral i que compta amb el Parc de Pedra Tosca. Hi estan treballant des del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i els ajuntaments d'Olot i les Preses. El projecte ja està molt avançat i s'està buscant finançament perquè sigui una realitat l'any vinent.

Actualment només es fan cursos puntuals però el que es vol és crear una escola juntament amb el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya de la Generalitat per formar joves. "La idea és que surtin amb un diploma oficial que els reconegui com a professionals de la paret seca", detalla Joan Montserrat, tècnic del parc. Aquesta primavera s'organitzarà un curs que durarà uns quants dies. Servirà de prova pilot abans que es pugui posar en marxa l'escola.

Les noves generacions

L'ofici de paretsecaire, que és com es coneix a la Garrotxa, s'està perdent i en els últims anys s'estan fent esforços per formar una nova generació que doni continuïtat a aquesta professió. Entre els nous professionals formats hi ha en Martí. Explica que el que més l'atrau és poder estar envoltat a la natura i la llibertat que et dona tot i que també admet que és una feina "dura", perquè s'han de manipular pedres i és molt manual. "Per mi és molt important perquè afavoreix molts aspectes de la natura i estèticament queda més bé que no pas quan es fan parets amb ciment", afegeix.

En Guillem és un altre dels joves que s'ha format en l'ofici. Explica que porta dos anys dedicant-s'hi i que cada cop hi ha més propietaris que sol·liciten aquestes parets. Precisament aquest matí han estat ensenyant a reconstruir una paret amb un centenar d'estudiants dels IES La Garrotxa i el Cor de Maria. L'indret escollit és una zona on hi ha una antiga barraca i murs de pedra seca a l'itinerari forestal terapèutic Salvador Grau a Olot. L'activitat ha començat al Casal de Bonavista on se'ls explica la importància d'aquestes estructures per al paisatge i la biodiversitat. Els participants recullen pedres de la zona amb cabassos i carretons i aprenen la tècnica allà mateix.

"No és posar només una pedra damunt d'una altra sinó que cal conèixer l'ofici per fer que les construccions tinguin l'aspecte tradicional que han de tenir i l'estabilitat d'una paret ben feta", segons paraules del director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig. Recorda que antigament es feia sevir per guanyar terrenys per cultivar-los, tot enretirant les pedres i apilonant-les en parets per delimitar propietats, entre altres usos. En aquest sentit, destaca que aquest és un patrimoni arquitectònic molt important a la zona que cal seguir preservant i recuperant per posar-lo en valor.

La tècnica també afavoreix la biodiversitat a la zona. "Aquests murs són molt importants perquè són un refugi i espais de cria per a espècies d'interès com els ratpenats o amfibis", remarca Joan Montserrat.

Alguns dels participants del curs admetien que els ha sorprès el tipus de feina. "No em pensava que fos tant difícil", deia en Biel. El mateix ha pensat l'Eduard que avui ha après que cal fixar-se amb els costats idonis a l'hora de col·locar cada pedra. Quan se li pregunta si té pensat dedicar-s'hi, ho té clar: "Això és molt trencar l'esquena i d'ajupir-se".

El curs s'allargarà tota la setmana i hi participaran estudiants dels instituts de la Garrotxa. Els treballs consisteixen en recuperar una barraca, ampliant les estructures i refer murs dels entorns. També s'hi construirà el que es coneix com un hotel per a insectes.

L'any 2018 la UNESCO va declarar aquesta tècnica com a matrimoni cultural immaterial de la humanitat.