El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va anunciar durant el consell d'alcaldes del Gironès que la xarxa de fibra òptica arribarà a tota la comarca en els propers tres anys i que, ja aquest 2020, abastarà el 80% de la població. Actualment, només vuit dels 20 municipis tenen desplegada l'anomenada xarxa oberta de Catalunya, una xarxa neutra que permet que s'hi connectin els operadors. Al Gironès ara hi ha instal·lats 192 km de fibra de la Generalitat que arriben als municipis de Girona, Aiguaviva, Fornells de la Selva, Llagostera, Salt, Vilablareix, Bescanó i Quart.

De cara el 2020, es vol fer una actuació en el tram Girona-Banyoles connectant tots els municipis al seu pas (Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis), amb una inversió de més d'1,3 milions d'euros i arribant al 80% de la població del Gironès. Les actuacions previstes en el futur, més enllà d'aquest primer tram, «estan supeditades a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2020».

Aquest és un dels «tres reptes bàsics» de connectivitat, ciberseguretat i administració digital que va exposar Puigneró durant la sessió, dirigida pel president del Consell, Quim Roca, i el vicepresidida Marc Puigtió.

Respecte a la ciberseguretat, el conseller va explicar que cada dia estem més exposats a la ciberdelinqüència, i va xifrar en 200 milions els atacs anuals a Catalunya. «Per aquest motiu s'ha posat en marxa l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya», va anunciar Puigneró.

Finalment, va abordar el repte de l'administració digital amb el paper de l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), «un organisme de la Generalitat i que rep una demanda amb un creixement exponencial important en els darrers anys». Marga Bonmatí, directora del Consorci de l'Administració Oberta de Catalunya, va advertir que «en aquest punt podem patir un esgotament de les infraestructures tecnològiques».