El jutjat ha arxivat les diligències obertes contra l'ex-director general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat, el gironí Ricard Calvo, per suposades adjudicacions irregulars de contractes a entitats que ell havia dirigit. El tancament del cas, fet sense que l'hagin citat a declarar, ha arribat dos anys i mig després que el Govern obrís un expedient per analitzar les denúncies públiques llençades pel sindicat CGT. Ara fa un any, la Generalitat es va personar en la causa oberta contra l'exdirector de la DGAIA.

El procés va començar el juliol de 2017 a partir d'una sèrie d'informacions que qüestionaven la gestió de Calvo al capdavant d'Infància -on estava des del gener del 2016. Ahir, el seu partit, Esquerra Republicana, va remarcar que «la claredat dels fets recollits per la Fiscalia ha fet que no fos necessària la seva declaració». Esquerra també va indicar que «l'expedient recull diversos informes tant jurídics com administratius, així com un de la comissió d'ètica del Departament de Treball i Afers socials i Famílies, en què es descarta qualsevol tipus d'irregularitat tant de caire ètic, jurídic com administratiu».

El Jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona va tancar, a petició de la Fiscalia, l'expedient de diligències prèvies obert contra Ricard Calvo el 13 de desembre del 2019 i l'afectat en va tenir coneixement al gener.

Durant el temps que s'ha allargat la instrucció, «el meu cost personal i professional ha estat alt», va lamentar Calvo, qui va recordar que «reiteradament han anat sortint notícies als mitjans basades en fets no provats, sobre temes que jo ni tan sols coneixia». En la seva opinió, la resta de partits polítics «m'han utilitzat per atacar Esquerra».

No demanarà responsabilitats

Ricard Calvo va explicar que no té intenció de demanar responsabilitats perquè «tinc ganes de tancar aquesta etapa, seguir amb la meva professió i amb l'activisme»; tot i que també va apuntar que, «evidentment, en reservo la possibilitat» si sorgeix algun assumpte nou. En l'actualitat, treballa per a una empresa que ofereix serveis de consultoria a entitats del tercer sector.

Calvo era el número 2 del grup d'ERC a l'Ajuntament de Girona quan el Govern de la Generalitat el va nomenar director general d'Infància, el gener del 2016, un càrrec que depèn del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, que llavors tenia Dolors Bassa al capdavant. L'exconsellera va defensar públicament la professionalitat de Calvo -que és psicòleg i educador social- l'agost del 2017; el mateix mes en què ell va dimitir de la direcció de la DGAIA i va renunciar, també, a la seva acta d'Esquerra a l'Ajuntament de Girona.

Les presumptes irregularitats que se li atribuïen, i que ara han quedat arxivades, feien referència a l'adjudicació de diversos serveis d'atenció a menors a tres fundacions vinculades a Plataforma educativa (Fasi, Resilis i Gentis).