Ribes de Freser va tancar ahir la setmana del Carnestoltes amb la tradicional crema del rei carnestoltes, un monument dissenyat per a l'ocasió, a la plaça del Mercat. Aquest any la falla va ser la d'un ninot del paracaigudista de l'Exèrcit accidentat amb un fanal el 12 d'octubre passat. Al militar l'acompanyaven un policia nacional, un guàrdia civil amb porra i un mosso disparant una bala de foam. Tots tres estaven situats a dins d'un contenidor on s'hi podia llegir «mesa de diàleg».

El director del Carnestoltes de Ribes, Eudald Casals, va explicar que escullen la temàtica en funció de l'actualitat i que esperen a l'última setmana per decidir-ho. «La decisió es pren a partir d'una pluja d'idees després d'un dinar que s'allarga», va ironitzar.

Una setmana de celebració

L'encesa de la falla, però, és sempre l'últim acte d'una sèrie d'activitats que comencen una setmana abans amb l'aparició de la Santa Truja a l'Ajuntament. Aquesta vegada va sorgir de dins d'un pastís d'aniversari gegant, i és que cada any surt d'una manera diferent.

L'endemà és quan es descobreix i s'inaugura el monument que després acabarà cremant una setmana més tard. En aquest cas, la del paracaigudista de l'Exèrcit juntament amb diversos membres dels cossos de seguretat. L'any passat, en canvi, la falla que van acabar cremant va ser la del rei Felip VI vestit de jutge i sostenint una balança. En un cantó, un manyoc de llaços grocs, com a símbol dels presos independentistes, mentre que a l'altre costat de la balança, la de més pes, hi havia els seus genitals.

La presidenta del Teatre d'Emergència, Encarna Belda, va explicar que el Carnestoltes ha de ser «irreverent» i per això aquesta tradició de cremar alguna figura amb motius polítics. De fet, a Ribes també han vist encendre figures de la Soraya Sáenz de Santamaría, el rei emèrit, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, Mariano Rajoy o Artur Mas amb Anna Gabriel, entre d'altres.

A quarts de cinc de la tarda va aparèixer la «Vella Quaresma», que va decidir que «ja n'hi havia prou de tant menjar i beure» i va ordenar l'encesa del monument. Amb un ball de diables al voltant del foc i amb la plaça plena, els ninots del militar i dels policies van començar a cremar. Tot plegat va acabar amb una xocolatada i els assistents cantant i ballant la cançó de Miquel del Roig, La Farola.

Implicació de «tot el poble»

Belda va explicar que una de les claus de l'èxit del Carnestoltes de Ribes és que «tot el poble hi participa». En aquest sentit, els diables preparen l'estructura per la crema del monument, l'esbart dansaire també actua i el grup de dones aporta la xocolatada final.

La presidenta del Teatre d'Emergència detallava que «tot el poble està involucrat» i va deixar clar que «no volen anar més enllà» del que fan. «Ens porta molta feina i el més important és aquesta sensació de fer poble que ens queda», va assenyalar.

D'altra banda, el dijous gras és un altre dels moments àlgids de la festa, amb el «segrest de la mainada» on treuen els nens de l'escola i els porten al teatre.