El sindicat USO va informar ahir que cap dels treballadors de Ryanair i cap dels seus afiliats a Madrid s'han acollit a la reducció de jornada proposada per l'aerolínia.

La formació sindical va destacar que Ryanair va proposar la reducció de jornada durant la temporada d'estiu o les excedències amb un termini de confirmació que va acabar divendres.

El 12 de febrer, la companyia de baix cost va enviar una carta als seus treballadors per tal d'informar-los de la seva intenció de retirar un avió a Girona i un altre a Madrid com a conseqüència dels problemes sorgits pel retard en els lliuraments dels 737 MAX que té encarregats, la qual cosa comporta la reducció d'algunes rutes.

En la mateixa carta, l'aerolínia irlandesa assenyalava que, en el cas que els treballadors no s'acollissin a aquestes mesures de manera voluntària, es veuria obligada a «emprendre nous acomiadaments». El sindicat ha rebutjat aquesta mesura de la companyia i ha amenaçat d'organitzar mobilitzacions al costat de la resta d'organitzacions implicades.

Al desembre, 120 treballadors de l'aeroport de Girona i de Ryanair van arribar a un acord segons el qual els empleats modificaven el seu contracte per passar a ser treballadors fixos discontinus, així com reduccions del 25% en la jornada perquè no es produís el tancament definitiu de la base. Els catorze treballadors restants es van acollir a l'expedient de regulació.

No obstant això, Ryanair sí que va tancar les bases a Canàries -Tenerife, Gran Canària i Lanzarote- el 8 de gener, tot al·legant una reducció de la rendibilitat i la necessitat de realitzar ajustos davant els problemes de flota pel retard dels 737 MAX . En total, l'aerolínia va acomiadar a 260 treballadors.

Davant d'aquesta nova situació, la secretària de Comunicació d'USO-Ryanair, Lidia Arasanz, va declarar que es tracta d'una «amenaça il·lògica» i una forma d'«espantar la gent i de mantenir-se en l'estratègia d'amenaces que porten fent sempre».

El 10 de març començarà el judici a la sala del Contenciós de l'Audiència Nacional per l'ERO, per al qual els sindicats USO, Sitcpla i Sepla demanen la nul·litat perquè consideren que està «ple d'irregularitats». Al mateix temps, exigeixen la «reincorporació immediata» dels treballadors.