El grup parlamentari Catalunya En Comú Podem (CatECP) ha presentat una Proposta de Resolució on insta el Govern a aturar i descartar definitivament el projecte de la variant de les Preses.

El diputat David Cid ha coordinat la iniciativa amb la plataforma ecologista garrotxina Salvem les Valls i el Centre per la Sostenibilitat Territorial (CST), que en el darrer mes s'han mobilitzat i han presentat al·legacions al projecte, i han posat de manifest la innecessària execució d'aquesta infraestructura.

El 15 de gener passat, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va fer públic l'estudi informatiu i d'impacte ambiental Millora general. Nova carretera C-37 de Vic a Olot. Variant de les Preses del PK 171+600 de la carretera C-37 fins a l'inici de la futura variant d'Olot. Tram: la Vall d'en Bas-les Preses i el període d'al·legacions va quedar obert.

Els comuns demanen que s'apliqui estrictament la restricció vigent al túnel de Bracons (C-37) del pas de vehicles de més de 7.500 kg de MMA, transports especials o mercaderies perilloses amb origen i destí que no sigui la Garrotxa i Osona, segons la resolució, per la qual s'estableixen les restriccions a la circulació durant l'any 2019.

A la proposta de resolució s'insta a elaborar una pla de mobilitat comarcal amb l'objectiu de reduir el trànsit dels vehicles particulars i regular el pas de camions per aquestes vies, tal com aconsella la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic.

Els comuns consideren que amb un seguit de mesures de reducció de trànsit no fa falta una infraestructura que, segons ells, afectaria el paisatge i la biodiversitat.