L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va iniciar ahir les obres per reparar la mota de Ter que va quedar danyada pel temporal Gloria. La força de l'aigua va trencar el punt de desguàs del rec del Molí, entre la resclosa i el pas de Gualta, on es va obrir un esvoranc de grans dimensions que va ocasionar, també, el trencament de la canonada d'aigua que porta l'aigua dels pous de Canet cap a la planta potabilitzadora. A més, va deixar en una situació de molta fragilitat la canalització del gas. A part d'aquest esvoranc, l'ACA també actuarà en altres punts on la mota ha quedat descalçada, principalment, entre aquest esvoranc i el pont del Ter. Aquesta és la primera gran actuació que realitza l'Agència de la Generalitat en el marc del pla de mesures extraordinari que executarà per reparar els danys ocasionats pel temporal Gloria, valorat en 17,5 milions.

Actuacions a la comarca

Els alcaldes dels municipis més afectats pel temporal van reunir-se ahir al matí al Local Social El Montori de Parlavà amb el cap de l'ACA a Girona, Àlex Rocas, que va explicar les actuacions que es realitzaran en el decret d'emergències estipulat després d'haver tancat l'inventari de danys. Les principals actuacions, més enllà de la mota de Torroella, consistiran en restaurar les lleres dels rius i retirar la brossa vegetal acumulada a punts com Torroella de Montgrí, Verges o la Tallada. L'Agència destinarà 17 milions d'euros a reparar els trams de tot l'eix del Fluvià i del Ter.

Rocas va indicar que aquestes actuacions s'han de fer «amb caràcter urgent i ràpid», perquè d'aquí a un mes hi ha l'època de pluges i cal prevenir el risc d'inundacions a totes les zones afectades. En aquest context, va assegurar que l'ACA preveu treballar per redistribuir els sediments del riu Daró i per realitzar un pla de manteniment de motes.