El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, va fer ahir una «crida a la calma» davant el primer cas de coronavirus a Catalunya. «Espanya i Itàlia són dos països connectats per molts motius, és normal que hi hagi hagut el primer cas a Catalunya i n'hi haurà més, també a Girona, però cal mantenir la calma», va explicar, i també va demanar prudència a la ciutadania. «No deixa de ser un quadre viral i epidèmic que segurament es convertirà en pandèmia. És difícil aturar-ho i és important mantenir una bona higiene personal, sobretot a les mans».

Segons Vilaplana, el brot està «decaient a la Xina» i aquí també «anirà a la baixa» encara que ara s'estigui propagant. Un 80% dels casos són lleus, «de fet ens hauríem de preocupar més de la grip que no pas del coronavirus, ja que cada any es mor molta gent a causa d'aquesta epidèmia i no se'n fa tant ressò», va admetre.

Quant als protocols que es duen a terme, Vilaplana va reconèixer que són els «adequats» i que és important mantenir aïllades aquelles persones que s'han contagiat i s'ha d'intentar evitar «conductes irracionals influenciades pel pànic». Sobre això, va destacar que «les mascaretes serveixen per al personal sanitari i per a les persones afectades» però que en cap cas «són per a la població en general». Vilaplana va apuntar que les persones que tenen aquest virus es poden posar una mascareta per evitar que «les seves secrecions -com ara esternuts- no s'expandeixin tant en l'aire».

El sistema català, «preparat»

El Departament de Salut està «preparat des de fa temps per afrontar crisis com aquesta», va explicar. «Hem conviscut amb epidèmies pitjors com l'Ebola i no hi ha hagut problemes, estem professionalment preparats».

Respecte a la vida quotidiana, Vilaplana va admetre que és possible que se suspenguin «certs esdeveniments, congressos i altres actes d'aquest estil que impliquin mobilitat entre la ciutadania europea», però, d'altra banda, va concretar que «no serveix de res tancar fronteres i s'han d'evitar histerismes i discriminacions».

Finalment, va insistir a «prendre mesures oportunes, és a dir, que per exemple persones vulnerables amb les defenses baixes o d'edat avançada intentin ser prudents i es cuidin, i la resta de la població eviti multituds importants de gent, viatjar a països amb risc i que mantingui una bona higiene, sobretot a les mans».