El temor pel contagi del coronavirus ha exhaurit les existències de mascaretes en moltes de les farmàcies de la ciutat de Girona. Des de fa setmanes aquests establiments han notat un augment de la demanda d'aquest producte. La farmacèutica Mercè Ciurana va explicar que tot va començar cap al 25 de gener, quan diversos membres de la comunitat xinesa van començar a comprar-ne per «enviar-les al seu país».

Durant les següents setmanes en van seguir demanant, però el pic ha arribat «aquest cap de setmana» coincidint amb l'arribada del brot a Itàlia. Arran dels casos destapats al nord d'aquest país, molts ciutadans han optat per preparar-se per si aquesta malaltia arriba també a terres catalanes i, concretament, a la ciutat de Girona.

De fet, ara mateix els magatzems que en fabriquen tenen molta més demanda de la que poden assumir. «N'estan produint, però no donen l'abast», va assegurar Ciurana. Al seu establiment arriben en paquets de cinquanta i ara mateix no en tenen cap.

Venda de gels desinfectants

Un altre producte que també ha volat durant les darreres setmanes són els gels desinfectants. La situació recorda a Ciurana la de fa «un parell o tres d'anys» quan es va propagar la grip A.

Una situació similar a la de la farmàcia de l'Agustí Simon, qui va detallar que tot i demanar mascaretes a «diferents majoristes» de medicaments, cap d'ells en tenia. Pel que fa als gels, només els queden els pots de petit format, els grans s'han anat venent durant les darreres setmanes.

A la farmàcia Noguera, la seva propietària, Teresa Noguera, va especificar que els preus de les mascaretes poden oscil·lar «entre els dos i els sis euros». Ara mateix no en tenen de disponibles però estan començant a elaborar una llista a causa de la seva gran demanda. De fet, les mateixes mascaretes que tenien provenien de la Xina i ara «no en poden exportar» perquè les «necessiten per a ells». Una situació que els ha portat a buscar nous proveïdors en països com Espanya o Alemanya.

Segons Noguera, en un primer moment les persones d'origen xinès eren les que en compraven més, però des que el brot ha aparegut a Itàlia «ha estat una bogeria». També va subratllar que és molt important incidir en la «prevenció» i que cal evitar aquelles situacions «d'alarma». La farmacèutica ha assenyalat que es poden prendre mesures per reforçar el sistema immunològic i que hi ha «diversos productes que hi poden ajudar».

A Barcelona també s'exhaureixen

La responsable del Centre d'Informació del Medicament del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Maria Perelló, va explicar que l'estoc de mascaretes s'ha esgotat a les farmàcies de Barcelona i va demanar que aquests productes es facin servir «de manera lògica». Va comentar que si es produeixen més casos de coronavirus «caldrà cenyir-se a les recomanacions dels experts i evitar l'alarma social».