El Govern d'Espanya s'ha compromès a plantejar els projectes i

executar la reconstrucció de les zones malmeses a la província de Girona a conseqüència de la borrasca Gloria i mantindrà aquest compromís de suport al territori. Els resultats tindran visibilitat d'aquí a un any i serà quan s'hagin corregit els danys que arribarà el moment de fer balanç i determinar quin paper ha tingut cada administració en els treballs per refer els trams de costa malmesos per les precipitacions, l'onatge i el vent del mes passat

El subdelegat a Girona, Albert Bramon, fa aquesta reflexió davant les discrepàncies en la quantificació de les ajudes de l'Estat que han sorgit des d'alguns dels ajuntaments afectats. I ha volgut matisar que el Govern d'Espanya ha donat prioritat als projectes de reconstrucció que s'ajusten als criteris de planificació i al fet que cada municipi ha rebut el que havia demanat en les sol·licituds que van presentar.

El Govern ha avaluat la urgència de les obres necessàries als municipis i ha emès un primer paquet d'ajudes que vindrà completat per noves aportacions al llarg dels pròxims mesos. Les platges esdevenen la millor protecció del territori al davant dels efectes del canvi climàtic.

Però perquè siguin efectives han de tenir les característiques i la fortalesa necessàries, motiu pel qual es fa urgent la necessitat de treballar a favor de la seva resiliència. A Espanya, i en conseqüència a Catalunya, els temporals són cada vegada més habituals i destructius i han donat peu a inversions extraordinàries en forma d'obres d'emergència cada vegada més altes durant els últims anys.

Aquest tipus d'acció reactiva no aporta solucions sostenibles al cap d'un temps.

Gestió integrada a les costes

Per aquest motiu, el Ministeri de Transició Ecològica, que ja ha anunciat una partida d'1,2 milions d'euros per a la reconstrucció dels desperfectes causats a Castell-Platja d'Aro, l'Escala i Cadaqués, considera necessària una política de costes que, començant per la pròpia reconsideració del

règim jurídic del domini públic marítim-terrestre, doni prioritat a la planificació per davant de la

improvisació.