L'Espai Antiracista Salt-Girona ha denunciat a través de les xarxes socials l'actitud d'un dels vigilants de seguretat de l'estació de tren de Girona. En dos vídeos gravats per un grup de joves, es veu l'home demanant als immigrants que li ensenyin el bitllet. Llavors, els nois li diuen que per què només demana el tiquet a ells i no a la resta. A més, asseguren que en aquella zona no cal tenir-ne per accedir-hi.

Els joves i el vigilant segueixen parlant fins que l'empleat de seguretat li etziba: «Tu ets tonto, o ets tonto» a un dels nois.

Després, un altre dels joves immigrants li demana respecte i és aleshores quan el vigilant li respon: «Si vols respecte te'n vas al teu país», i li acaba preguntant si l'han «fet fora del Marroc per maricón».

La discussió

En un altre moment de la conversa, els nois demanen al vigilant que es dirigeixi a ells en català. «Per què, si treballes a Catalunya, no ens parles a nosaltres en català?», li pregunten entre riures. En aquell moment, el treballador del servei de vigilància de l'estació de tren de Girona els respon que «això és Espanya» i li demana que revisi què posa en el seu DNI.

Mentre continua la discussió, el vigilant torna a repetir a un dels nois: «Tu ets tonto i a casa teva no ho saben». Finalment, la discussió acaba amb els nois marxant mentre riuen just després que l'home qualifiqui de «deixalla» a un dels nois.

Per tot plegat, l'Espai Antiracista Salt-Girona ahir va denunciar públicament aquest tracte i va exigir responsabilitats tant a Renfe, per l'actitud del treballador, com al conseller de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani.

Des de l'entitat van assegurar que aquests fets són «sistemàtics» en aquests joves extutelats per l'administració. En aquest cas, els fets van succeir amb nois que es troben al centre de primera acollida de Banyoles. Els fets han passat aquesta mateixa setmana, segons van indicar fonts de l'Espai Antiracista.

Es dona el cas que una vintena de joves que viuen al centre de primera acollida de menors Estany, de Sant Gregori -que gestiona la Fundació Diagrama amb places subvencionades per l'administració catalana- es van tancar dimecres durant més d'una hora a la seu de la Generalitat a Girona per reclamar una trobada amb la directora territorial d'Afers socials, Marta Casacuberta.

Els joves, alguns menors tutelats i d'altres que ja han complert els divuit anys, denuncien que els vulneren els drets. La gota que va fer vessar el got va ser l'expulsió del centre d'un noi major d'edat per incomplir les normes.

Finalment, els joves van acabar marxant i es van reunir l'endemà al migdia, durant unes dues hores, amb Casacuberta, que es va comprometre que la Direcció General d'Atenció a la Infancia de la Generalitat (DGAIA) revisaria els protocols del centre, però no es va readmetre el noi expulsat. La directora territorial s'ha de trobar amb responsables del centre i tècnics d'Infància han de constatar el funcionament de l'equipament, tal com es va informar.