Un grup format per una seixantena de persones de la Garrotxa ha posat en marxa una xarxa autònoma d'acollida per als joves sense tutela que en complir els 18 anys queden fora de l'àmbit de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). En el grup hi ha psicòlegs, mestres i altres perfils professionals. Hi ha gent jove però també de mitjana edat. Els promotors defineixen el grup com una representació de la societat civil.

Els participants en el projecte es reuneixen cada divendres a l'Ateneu Popular Mala Petja d'Olot. Les trobades són obertes a tothom.

El grup va ser presentat fa uns dies al Núria Social d'Olot amb el nom de Xarxa Autònoma d'Acollida de la Garrotxa. L'objectiu de la nova entitat és evitar que els joves es quedin al carrer. Per tal de facilitar la col·laboració de les persones que vulguin oferir un espai, la Xarxa Autònoma ha difós un formulari a les xarxes socials.

De moment han aconseguit que cinc joves hagin trobat cases d'acollida. Fonts de la Xarxa, han explicat que els acollidors són famílies de tota mena amb el denominador d'estar conscienciades en el fet de donar suport als joves. La Xarxa fa seguiment dels joves i també de les famílies que els ofereixen allotjament. La intenció és crear lligams morals perquè els protagonistes acollits i acollidors puguin enriquir-se amb el contacte.

L'objectiu dels nois acollits és poder treballar i per aconseguir-ho fan cursos de català i del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per així obtenir els papers necessaris per obtenir un treball reglat.

Una part dels joves migrants amb necessitats habitacionals prové dels centres de primera acollida que hi ha a la comarca des de fa un any i mig. Enguany està previst que una part dels joves que viuen als centres de primera acollida des de fa un any i mig o un any compleixin els divuit anys. La Generalitat ha alertat que no pot garantir recursos per a tot aquest col·lectiu.

A més, l'accés a l'habitatge del lloguer que no es fa per solidaritat està molt complicat a la Garrotxa. Els migrants es queixen que tenen dificultats per trobar pisos a causa del seu origen.