L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha proposat designar nou municipis més de la província de Girona -ja n'hi ha un centenar- com a zones vulnerables per contaminació de nitrats procedents del sector agrari. Es tracta de la nova declaració que ha sortit a informació pública fins al 20 de març i que, en el cas de comarques gironines, afecta poblacions del Gironès (Sant Gregori i Bescanó), el Baix Empordà (Calonge i Sant Antoni i Palamós), Alt Empordà (Cantallops) i Garrotxa (Sant Jaume de Llierca, Montagut i Oix, Maià de Montcal i Vall de Bianya). En el cas de la Vall de Bianya, l'enclavament de Sant Joan les Fonts ja estava inclòs però ara es vol ampliar a tot el terme municipal.

Normes especials per als ramaders

La declaració de les zones vulnerables comporta un règim jurídic específic i l'aplicació de mesures més exigents per tal garantir més protecció de les aigües i prevenir i reduir la contaminació dels nitrats a l'hora de fertilitzar el sòl i gestionar els fems dels animals.

Entre les normes previstes, s'obliga els ramaders a aplicar millores en l'alimentació del bestiar, com ara la disminució de proteïna bruta dels pinsos o la utilització d'aminoàcids essencials. El programa d'actuació -desenvolupat per decret i actualitzat el juliol de 2019- també preveu que les explotacions ramaderes siguin autònomes en quant a emmagatzematge i ús dels fems per a abonar extensions de terreny.

A més, han de disposar de tantes sitges com tipus de pinso diferents hi hagi simultàniament a les instal·lacions. Finalment, també s'està estudiant modificar les regles sobre els tipus de fertilitzants que es poden utilitzar o no en cada època de l'any. D'aquesta manera, la Generalitat regula la contaminació produïda pels nitrats d'origen agrari, i s'ajusta a la Directiva de la Unió Europea de 1991 per tal de reduir aquesta contaminació i prevenir-ne de noves.

Les 100 zones ja declarades

Aquests nou municipis quedarien inclosos juntament amb el centenar de municipis de la província designats fins ara al Decret 153/2019, del 3 de juliol de 2019. En el cas de les comarques gironines, les cent poblacions queden agrupades en quatre de les 13 àrees en què s'organitzen totes les zones declarades a Catalunya. A l'àrea 1, hi ha inclosos 35 municipis de l'Alt Empordà, 26 del Baix Empordà, 11 del Pla de l'Estany i una desena del nord del Gironès. A l'àrea 2 hi ha Blanes, juntament amb poblacions del Maresme. Després passa a l'àrea 7 per a la comarca de la Garrotxa, amb sis localitats i, finalment, l'àrea 8 amb onze municipis de la Selva i del sud del Gironès.