L'Ajuntament de les Preses (Garrotxa) ha posat a disposició de veïns 15 tones de fusta extreta durant uns treballs silvícoles a la forest de Múrria, més coneguda com la muntanya de Xenacs. Durant vuit mesos, s'ha aclarit part de l'arbrat per reduir la competència i millorar l'estructura del bosc alhora que s'ha netejat el sotabosc seguint criteris de conservació dels tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També s'ha fet un aprofitament forestal a la pineda de pi roig i s'ha obert una pista.

El consistori va rebre 74 peticions per recollir la llenya obtinguda però, com que no n'hi havia per a tothom, s'han prioritzat famílies vulnerables i gent gran. Aquest dissabte la podran anar a recollir a un punt de la zona industrial.

Els treballs silvícoles que han permès extreure 15 tones de fusta a la muntanya de Xenacs tenien per objectiu millor l'entorn de l'àrea recreativa que hi ha, disminuir el sotabosc i reduir la competència entre els arbres per millorar l'estructura del bosc i fer-lo més resistent davant possibles incendis, ventades o nevades.

També s'ha fet un aprofitament forestal de la pineda de pi roig i s'ha obert una pista per poder extreu la fusta.

Des de l'Ajuntament de les Preses recorden que aquest tipus d'actuacions també contribueixen a millorar el paisatge, a augmentar la fixació de CO2 del bosc i a la reducció de combustibles fòssils gràcies a l'aprofitament forestal.

Els treballs de millora s'han subvencionat amb les ajudes de la convocatòria de Gestió Forestal Sostenible del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.