Les institucions de les comarques de Girona van voler reconèixer ahir la feina de les dones que treballen en els diferents cossos d'emergència. L'acte, que es va fer a l'escenari de l'auditori Josep Irla, va servir per reivindicar el paper d'aquestes professionals i la necessitat que «continuï la lluita contra la desigualtat». La representant a Girona de l'Institut Català de les Dones, Fina Surina, va assenylar que és «molt important» que des de les institucions «s'aposti per reduir les desigualtats professionals». «És clau reconèixer l'expertesa de les dones», va assenyalar, mentre recordava que només el 35% del col·lectiu femení està en llocs de responsabilitat.

A l'escenari hi van pujar mosses d'esquadra, bomberes, dones que treballen a la Creu Roja, agents rurals, d'ADF, de Protecció Civil, del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) o com a policies locals. Entre aquestes vuit cossos, n'hi ha un on l'absència de dones és «especialment significatiu». Potser per això va ser la bombera voluntària del Parc d'Arbúcies Aline Eick l'encarregada de llegir el manifest en nom de totes elles. «Malgrat que s'ha fet una bona feina i que Catalunya és capdavantera en la lluita per la igualtat, cal recordar que encara falten moltes més dones en els cossos d'emergència», va ressaltar.

En aquest sentit, va recordar que a les comarques de Girona, dels més de 600 efectius amb què compta el cos, només hi ha 23 dones treballant-hi. «Falta millorar no només en l'increment en nombre, sinó també en la qualitat i en el tracte. Cal obrir els espais per donar cabuda a les diferències», va reivindicar.

L'acte per commemorar el Dia Internacional de les Dones es va celebrar amb la presència de totes les institucions - Diputació, Generalitat i Ajuntament - i hi van assistir bona part dels partits polítics. La majoria de dones que van pujar a l'escenari a rebre el reconeixement seran les que avui vetllaran per la seguretat en les múltiples manifestacions convocades arreu de les comarques de Girona.

A més dels diferents cossos, la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig, va dedicar unes paraules especials a dos col·lectius d'aquest ens supramunicipal que també «fan una feina esplèndida en aquest àmbit». D'una banda, va destacar «la important tasca que realitzen les nou psicòlogues del Servei d'Emergències de Dipsalut» i, de l'altra, va agrair «la feina que fan les professionals del Servei de la Xarxa Viària Local».

Els parlaments els va tancar l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que com la resta va animar a «seguir lluitant» per reduir les desigualtats entre homes i dones i va lamentar que el canvi està essent «desesperadament lent». Madrenas va demanar que «desapareguin totes les violències masclistes». L'alcaldessa també va carregar contra l'extrema dreta, a qui va acusar d'intentar «fer perdre els drets» de les dones. «En ple segle XXI ens volen transportar al XIX», va etzibar. Madrenas va titllar d'«indignes i vergonyosos» els missatges que transmeten aquests partits polítics sobre aquest tema. «És un discurs tòxic i ple de falsedats, però les dones i els homes hem de ser capaços de guanyar-lo», va concloure.

Tot seguit la directora del SEM a Girona, la doctora Anna Fontquerni, va pronunciar la conferència La dona en el món de les emergències, on va parlar de la seva experiència en els serveis d'urgències i emergències i va explicar la seva visió sobre el paper de la dona vinculada a aquesta professió.

Finalment, l'acte va acabar amb la lectura de la declaració institucional del Govern de la Generalitat de Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.