Els registres dels consells comarcals ja han començat a rebre avui les cartes de les associacions de mares i pares i famílies d'alumnes que defensen el dret a gestionar el menjador escolar dels seus fills.

L'acció, promoguda per la Coordinadora d'AMPAs i AFAs de Catalunya, es basa en l'empara legal que el Departament d'Educació ha incorporat a la Llei d'acompanyament dels pressupostos, i que regularitza la signatura de convenis de les administracions comarcals amb les organitzacions de pares. L'entrada de les demandes s'ha fet de manera individual o en grup i de forma simultània. Al Consell comarcal de la Selva, per exemple, aquest matí hi ha coincidit una desena d'organitzacions de famílies per entrar els documents al registre.

Prop d'un centenar d'associacions registraran al llarg d'avui peticions per escrit als consells comarcals perquè formalitzin els convenis abans del maig per tal que puguin gestionar el servei de menjador escolar el curs 2020-2021. L'objectiu d'aquesta iniciativa és pressionar els ens reticents a cedir la gestió a les famílies, encara que el Departament d'Educació hagi creat un marc legal que així ho permet.

La iniciativa, on la coordinadora té una vuitantena d'associacions adherides, però té ressò en altres comarques catalanes com l'Anoia o el Segrià, d'on s'han sumat més AMPAs. Tal com ha advertit la Coordinadora d'AMPAs i AFAs, si no reben una resposta dels consells comarcals abans del maig, emprendran noves mobilitzacions.

El paraigüa legal amb què compten les famílies és la Llei de Mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic; és a dir, la Llei d'acompanyament dels pressupostos que el Govern català preveu aprovar el 18 de març.

La carta especifica que, tal com el Departament va notificar als mateixos consells comarcals, una disposició addicional a la Llei d'Educació dona «cobertura legal a la signatura de convenis entre administracions públiques i AMPAs i AFAs». Es tracta de la número 22, segons la qual aquestes associacions «podran gestionar els respectius menjadors escolars mitjançant la subscripció de convenis de gestió» amb l'«administració titular de la competència o que l'exerceixi per delegació» -tal com fan els organismes comarcals. L'escrit que presentaran avui deixa clar que els convenis amb les associacions de famílies «tindran cobertura legal i reglamentària» des de l'endemà mateix de l'aprovació de la Llei d'acompanyament dels pressupostos.

A això, la coordinadora hi afegeix que la Llei de Contractes del sector públic de què parteixen els consells comarcals inclou una altra disposició addicional -la 49- que permet articular «instruments no contractuals per a la prestació de serveis públics destinats a satisfer necessitats de caràcter social» com defensen que són els menjadors escolars.

Des de la Coordinadora d'AMPAs i AFAs de Catalunya van indicar que en els últims dies han detectat un canvi d'actitud en consells com el de la Selva, que comença a obrir la porta a esperar l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat abans de decidir sobre l'adjudicació del servei.