Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal - que ha ingressat a presó - que robava en cases situades en zones residencials del Gironès i el Pla de l'Estany. En total ha comès 10 robatoris entre les comarques de Girona, el Maresme i el Vallès Oriental.

Se'ls acusa també de robar un cotxe al Maresme, aparcar-lo als afores de Barcelona i des d'aquí, es desplaçaven amb taxi per després conduir fins als immobles seleccionats.

L'automòbil robat va ser recuperat per la policia quan van aparcar en una plaça per a persones amb mobilitat reduïda a l'Hospitalet de Llobregat i la Guàrdia Urbana el va detectar i va fer que se l'emportés la grua al dipòsit municipal.

La investigació continua oberta per tal de detenir els altres tres membres del grup.

L'actuació policial ha anat a càrrec dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC). Els agents van detenir tres homes, de nacionalitat albanesa i edats compreses entre 23 i 26 anys. Estan acusats de ser els presumptes autors de 10 robatoris en domicilis, un robatori de vehicle i pertinença a grup criminal.

Els investigadors van tenir coneixement que el 14 de febrer va haver-hi tres robatoris en domicilis d'Arenys de Munt molt propers i en la mateixa franja horària. Com que, a més, la forma d'accés als immobles en els tres casos era molt similar, els Mossos van determinar que els autors serien els mateixos en els tres fets.

Precisament, en un d'aquests habitatges també van robar un cotxe que després van utilitzar per cometre altres robatoris en cases. També usaven un altre automòbil amb matrícula del Regne Unit. Tots dos vehicles els estacionaven en aparcaments públics situats a la perifèria de Barcelona.

Vivien al centre de Barcelona

El grup criminal estava format per sis homes i el modus operandi consistia en el fet que tres d'ells, cada vegada s'anaven intercanviant, sortien del pis que tenien al barri de la Sagrada Família, a Barcelona, i agafaven un taxi fins a l'aparcament on havien estacionat un dels dos vehicles. Tant quan sortien de casa com quan arribaven a l'estacionament vigilaven l'entorn per no ser controlats.

Una vegada dins el vehicle es desplaçaven a les zones on volien cometre els robatoris: Maresme, Vallès Oriental, Gironès i Pla de l'Estany. Es desplaçaven a través de vies ràpides i quan arribaven a zones residencials reduïen la velocitat per decidir en quin habitatge entrarien.

Diners i joies

Buscaven cases de planta baixa o que tinguessin una planta a la qual accedien escalant i després forçaven persianes i finestres amb tornavisos i potes de cabra. Un cop dins, s'enduien principalment diners i joies. Vestien amb roba fosca, gorres i caputxes per tal de no ser identificats.

Un dels membres del grup es quedava al vehicle per vigilar i així després poder fugir ràpidament. Actuaven sobretot a la tarda-vespre en cases que sospitaven que no hi havia ningú, tot i això, en un fet els va sorprendre el propietari i, en un altre, van detectar que hi havia una alarma i no van arribar a entrar-hi.

El 2 de març el grup criminal va aparcar el vehicle que havien sostret a Arenys de Munt en una plaça reservada per a persones amb mobilitat reduïda a l'Hospitalet de Llobregat i la Guàrdia Urbana el va detectar i va fer que se l'emportés la grua al dipòsit municipal.

Dins el vehicle van trobar una arma de foc curta, un carregador i una destral. També van trobar joies robades i eines i roba per cometre els robatoris.

Amb tots aquests indicis, el 4 de març els investigadors van detenir tres membres del grup criminal quan tornaven al seu domicili situat al barri de la Sagrada Família, a Barcelona.

L'endemà van escorcollar el aquest pis i van recuperar objectes robats, alguns dels quals s'han retornat als seus propietaris. També es va intervenir l'altre cotxe utilitzat en els robatoris.

La investigació continua oberta per tal de detenir els altres tres membres del grup.

Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge en va decretar l'ingrés a presó.