L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar ahir que els brots de coronavirus causants de la malaltia Covid-19 ja es poden definir com una «pandèmia», després que el nombre de casos fora de la Xina s'hagin multiplicat per 13. «Pandèmia no és una paraula per utilitzar lleugerament», va assegurar el director general de l'organització, Tedros Adhanom, que va apuntar que el fet de considerar el coronavirus una pandèmia no canvia «la valoració de l'OMS sobre l'amenaça que suposa el coronavirus». «No canvia el que l'OMS està fent i no canvia res respecte a allò que estan fent els països», va dir.

Segons va informar Adhanom, ahir a la tarda ja hi havia 118.000 casos repartits en 114 països i 4.291 persones han mort. «En les darreres dues setmanes, el nombre de casos de coronavirus fora de la Xina s'ha multiplicat per 13 i el nombre de països afectats s'ha triplicat», va subratllar.

Precisament, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va destacar que els científics apunten que entre el 60 i el 70% de la població d'Alemanya es contagiarà amb el nou coronavirus. Per això, ha fet una crida a actuar amb solidaritat i sentit comú per frenar-ne la propagació.

Merkel va indicar que el «tema central» és el de no sobrecarregar els sistema sanitari, i va insistir que es tracta de «guanyar temps».

Però a més dels efectes sobre la salut i el sistema sanitari, el coronavirus tampoc deixa bones perspectives econòmiques. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va advertir als caps de govern de la Unió Europea, que una falta de resposta coordinada entre governs pot fer que es repeteixi una crisi amb la de 2008.

Lagarde ho va dir als líders europeus aquest dimarts en una compareixença telefònica en la qual va alertar que cal una acció coordinada. Avui està previst que anunciï un paquet de mesures per garantir que la liquiditat i el crèdit no s'esgotin.

En relació a les perspectives econòmiques per Espanya, el Fons Monetari Internacional (FMI) va alertar que les previsions són «extremadament incertes» a curt termini arran del brot global de coronavirus.

Desacceleració econòmica

A través d'una declaració emesa pel personal tècnic de l'organisme, l'FMI va recordar que l'Estat espanyol ja es trobava en una situació de desacceleració econòmica a causa de la maduresa del cicle econòmic, però ara s'espera que les «pertorbacions temporals» ocasionades pel Covid-19 alenteixin «encara més» el creixement econòmic de 2020. El brot del coronavirus juga un paper molt important, però l'Estat espanyol presenta una sèrie de deficiències estructurals que poden fer minvar aquest creixement encara més si no s'actua, alerta l'organisme internacional.

Malgrat tot, l'ens manté la seva previsió per a l'economia espanyola a mitjà termini, amb un creixement potencial del PIB que ronda l'1,6%, quatre dècimes menys respecte a l'evolució registrada el 2019. De fet, l'Ibex-35 va tancar ahir la seva cinquena jornada consecutiva en «vermell», en què va caure un 0,34%, fins als 7.436,4 punts, malgrat haver iniciat la jornada amb ascensos superiors el 3%. Es comporta així en un context de volatilitat, pendent de les respostes de Govern i dels bancs centrals.

Davant la incertesa generada, l'FMI recomana que el Govern espanyol «doti de recursos suficients el sector sanitari» i destini el suport «suficient» als més afectats, amb caràcter «temporal».