El Departament de Salut va informar ahir de 206 casos positius més de coronavirus a Catalunya, que suposen, en tan sols 24 hores, un increment del 41% de diagnòstics de coronavirus SARS-CoV-2. La xifra total de diagnosticats ascendeix a 715. D'aquests nous casos, 65 són professionals sanitaris. En les últimes hores també s'han registrat dues defuncions: dues dones amb patologies prèvies.

Ara, doncs, la xifra total ja supera les 715 persones infectades (41 persones greus) i 8 persones ja han perdut la vida a Catalunya. D'aquestes vuit morts, tres estan relacionades amb el brot d'Igualada, totes elles amb patologies prèvies importants i edats compreses entre els 71 i els 86 anys. A la capital de l'Anoia, de fet, han diagnosticat un total de 70 casos, dels quals 41 professionals sanitaris, i quatre persones estan en estat greu. Entre els 70 infectats hi ha 41 casos en personal sanitari.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, la pandèmia ja ha afectat a un total de 5.753 persones, segons l'última actualització de dissabte, després d'haver incrementat la xifra amb 1.544 nous casos, amb 195 morts. Més de la meitat del total es troben a la Comunitat de Madrid.

A la roda de premsa el director de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Xavier Llebaria, va afirmar que el virus a Catalunya es troba en la fase d'expansió i que segueix els criteris «esperables» de la corba epidemiològica. Tanmateix, Llebaria va defensar les accions de la Conselleria de Salut. Pel que fa al criteri per analitzar els possibles casos de coronavirus, va assenyalar que actualment es treballa «coordinadament» i que es fan els tests a les persones donant prioritat a aquells malalts greus d'acord amb un criteri clínic, a personal sanitari i a aquells professionals que estan a càrrec de persones vulnerables. «Hem de prioritzar a qui fem la prova del coronavirus», va apuntar. Segons va explicar, les actuacions s'estan fent d'acord amb els paràmetres que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), prioritzant primer la contenció del virus i després aïllant els cassos positius.

Més de la meitat a Madrid

La Comunitat de Madrid és la regió del país que més infeccions de coronavirus acumula, més de la meitat, una xifra que frega gairebé els 3.000 casos positius.

La Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid va confirmar ahir un total de 2.940 positius, dels quals 281 nous de les últimes 24 hores. El nombre de morts ha escalat fins als 133 pacients (47 noves defuncions en l'últim dia). A més, hi ha 3.618 ciutadans més sota sospita, a qui es fa seguiment telefònic amb professionals d'Atenció Primària, segons va informar el govern regional d'Isabel Díaz Ayuso.

La Conselleria de Sanitat de la regió ha habilitat onze laboratoris per confirmar o descartar casos als hospitals La Paz, Gregorio Marañón, 12 de Octubre, Ramón y Cajal, Fundación Jiménez Díaz, Puerta de Hierro, Príncipe de Asturias, Getafe, Fundación Alcorcón, La Princesa i Clínico San Carlos.

El País Basc, en tercer lloc

Euskadi va comptabilitzar, fins ahir, 104 nous casos de Covid-19, elevant el total de casos a 521. El nombre de persones mortes ascendeix a 19, cinc en les últimes hores, segons les dades del Departament de Salut. La província on més casos nous s'han detectat és Àlaba, ja que se n'han diagnosticat una cinquantena. A Biscaia, per la seva banda, se'n van registrar 32 i a Guipúscoa, 22. Del total de 521 persones contagiades, 222 estan hospitalitzades.

La Rioja, un altre focus de risc

La Rioja, comunitat amb poc més de 315.000 habitants, és la regió que de lluny, acumula més concentració de casos en proporció amb la seva població total. Fins ahir a la tarda, es van confirmar un total de 292 casos,14 dels quals van diagnosticar-se en les últimes hores. D'aquests 45 estan ingressats, i 6 d'ells a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Així, doncs, els brots es concentren en primer lloc a la Comunitat de Madrid, seguida de Catalunya, el País Basc, Castella la Manxa i la Rioja.