El Departament de Salut va confirmar ahir tretze nous casos de coronavirus a la Regió Sanitària de Girona, cosa que eleva a 48 el nombre total d'afectats. En només 24 hores, la xifra de contagis confirmats es va incrementar un 37% a la província, la qual cosa confirma que la propagació del virus està en plena fase expansiva. La majoria de nous casos van tenir lloc al Gironès, amb nou contagis, quatre dones (dues de 36 anys, una de 61 i una de 84) i cinc homes (un de 23 anys, un de 32, un de 78 i dos de 83). També es van donar tres nous casos a la Selva (dos homes de 78 anys i un de 80) i un a l'Alt Empordà (una dona de 27 anys).

Pel que fa a Catalunya, ahir es van registrar quatre morts, que eleven la xifra de víctimes mortals a 12, mentre va entrar en vigor l'estat d'alerta decretat pel Govern, que va obligar Mossos i policies locals a recordar les restriccions als ciutadans que van sortir a fer esport, passejar o per anar a la platja. Dotze persones mortes i 903 contagiades era el balanç d'aquesta pandèmia a la comunitat autònoma a l'hora de tancar aquesta edició.

Dades actualitzades a l'estat espanyol

El Ministeri de Sanitat ha actualitzades les dades d'afectats per coronavirus i situa en 9.191 els nombre de casos i en 309 els morts per aquesta malaltia, 213 dels quals a la Comunitat de Madrid. Aquest matí el director del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, situava la xifra en els 8.744 casos i en 297 el nombre de morts. Amb dades del migdia, hi ha 432 persones a la UCI (253 a Madrid) i s'han donat 530 altes mèdiques. La Comunitat de Madrid continua concentrant més de la meitat dels casos, amb 4.165 (tot i que inicialment Simón n'havia anunciat, 4.665). Catalunya és la segona comunitat en nombre d'afectats, amb 903 i 12 morts. La seguexen el País Basc, amb 630 casos, Castella-la Manxa, amb 567 i Andalusia, amb 554.

Catalunya realitzarà un assaig clínic per reduir les infeccions del Covid-19

L'assaig clínic que comença aquest dilluns a Catalunya per reduir les infeccions de coronavirus es farà a unes 195 persones amb la malaltia covid-19 i a uns 3.000 contactes. L'assaig se centrarà en la Conca d'Òdena, afectada per un brot important que ha obligat a confinar la població des de dijous, i al nord de l'àrea metropolitana de Barcelona. El metge investigador de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha explicat que, als casos positius, se'ls donarà un medicament antiretroviral que s'utilitza per al VIH per reduir el nombre de dies en què una persona pot contagiar. Als seus contactes, se'ls administrarà un fàrmac profilàctic que es fa servir per al lupus o l'artritis per evitar que desenvolupin la malaltia.

Garantir els subministraments

Les quatre víctimes mortals que Salut va afegir a la llista de morts estan relacionades amb el brot d'Igualada, una àrea que va ser confinada per la Generalitat el passat dijous. Precisament des de la capital de l'Anoia, la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, va anunciar que de manera immediata es posarà en marxa un corredor pel qual podran transitar mercaderies entre la Conca d'Òdena i la resta de Catalunya per proveir així de subministraments indústries que en depenen.