Ni crits, ni moviment, ni cops de colze per aconseguir el millor gènere. Després de les aglomeracions de la setmana passada, els dos mercats d’aliments de la ciutat de Girona -el del Lleó i el de la Devesa- estaven pràcticament buits aquest matí. A la Devesa hi havia obertes només una desena de parades d’alimentació, amb un lleuger degoteig de clients, molts dels quals habituals, que se sentien més segurs anant a comprar a l’aire lliure que a dins d’un supermercat. Pel que fa a l’interior del mercat del Lleó, s'han habilitat només dues entrades per accedir-hi, i, al contrari del cap de setmana passat, estava pràcticament buit. “Tothom ens deia que faríem l’agost, però jo ja sabia que després vindria l’hivern”, explicava, preocupat, en Joan, de la carnisseria JoCarn. Els comerciants consideren que, després de la setmana passada, quan alguns d’ells fins i tot van acabar el gènere davant les grans masses de gent que es van llançar a comprar, la majoria de rebosts estaran plens, de manera que la ciutadania encara tornarà a sortir. Tot i això, confien que la situació s’estabilitzi aviat. “El que va passar divendres i dissabte de la setmana passada no va ser normal, perquè la gent va comprar el doble o el triple de l’habitual. Allò no és bo, perquè no dones l’abast i no tens prou gènere. Crec que ara la gent entendrà que s’ha de quedar a casa i suposo que vindrà més gent, però que farà les compres normals”, assenyalava la paradista Mercè Corominas.

El mercat de la Devesa oferia aquest matí un aspecte inèdit. Només una desena de parades d'alimentació, ben escampades, algunes de les quals ja tancaven a mig matí. Tots els venedors anaven amb guants i molts d’ells duien mascareta. Entre els compradors, passos ràpids per tornar el més aviat possible a casa, malgrat que alguns estaven feliços de poder gaudir d’una estona a l’aire lliure. Un dels paradistes d’alimentació era Xavier Sedano, que explicava que estaven extremant la seguretat però que havien decidit anar-hi per donar un servei públic. Sedano apuntava que el risc de transmissió del coronavirus és inferior en un mercat a l’aire lliure que a l’interior d’una gran superfície, però tot i això admetia que només havien tingut un 5% dels clients habituals. “Nosaltres hi som per donar servei, però la gent mira la televisió i té por de sortir de casa”, assenyalava. Entre els clients hi havia l’Andreu Sitjes, comprador habitual del mercat que considerava el panorama “inaudit”. “Normalment t’has de barallar amb la gent per veure què agafes i què no, i en canvi avui pots triar. És un escenari inaudit, però és com ha de ser”, va assenyalar. La Maria Jover, també compradora habitual del mercat, considerava que el panorama al mercat era “bastant trist”, però recordava que, “al final, la gent també ha de comprar verdura i fruita fresca”. “Em sembla normal poder venir a comprar al mercat, però el que no entenc de cap manera son les aglomeracions que s’han vist al supermercat o al metro”, va assenyalar.

Sense aglomeracions al Lleó

Al mercat del Lleó, tant a l’interior com a fora, la situació no era massa diferent. Després de les multituds de dissabte passat, que van registrar algunes crítiques entre la comunitat mèdica, ahir el panorama era molt més desèrtic. A l’interior del mercat la majoria de les parades estaven obertes, però amb molt poca clientela. La majoria de passadissos es veien buits. Després del pic de vendes registrat la setmana passada, molts comerciants temen que aquesta serà una setmanafotuda”, ja que la gent té les neveres plenes i està més conscienciada que no ha de sortir de casa. “Patim pels propers dies, perquè serà una setmana molt complicada”, assenyalava en Joan, de la carnisseria JoCarn. En el seu cas, des de fa un any admeten comandes per Whatsapp, de manera que el client només les ha de recollir. En els darrers dies, han notat com les peticions per aquest sistema creixien exponencialment.

A l’exterior, en Juli, de la parada Tomateuntomate, reconeixia que l’enviament de cistelles ecològiques a domicili l’ha “salvat” aquesta setmana, ja que se li han quatriplicat les peticions. I és que, així com divendres i dissabte de la setmana passada se li va duplicar la demanda presencial, aquest matí, que venia amb gènere per no fer curt, en tenia de sobres. Això sí, amb els pocs clients que rebia cara a cara complia amb totes les mesures de seguretat: distància, guants, tocant només ell el gènere i cobrant amb targeta els cops que fos possible.

En general, una situació totalment anòmala que els comerciants esperen que es normalitzi aviat: ni les compres compulsives de la setmana passada, ni la sequera que preveuen per aquesta. Alguns, com la Mercè Corominas, preveuen que la situació es començarà a estabilitzar cap al cap de setmana, quan a la gent se li anirà acabant el menjar que té a casa i tornarà a sortir a comprar, però amb una afluència més racionalitzada. “Calculem que la gent dels pobles del voltant ja no es desplaçarà fins aquí i que la gent comprarà per només dos o tres dies”, assenyala.