Les ordes de protecció a víctimes de maltractaments van pujar a Girona el 2019. D'aquestes, però, els jutges en van denegar gairebé la meitat. Les dones -i en algun cas el Ministeri Fiscal- van sol·licitar 548 ordres de protecció, mentre que l'any anterior en van ser 461. Es tracta d'un increment del 20% però tot i això, només en van prosperar 299 i la resta, 249, van acabar refusades. De totes les ordres de protecció, 541 van ser requerides per les víctimes.

Del total d'ordres de protecció aprovades, en van derivar 707 mesures cautelars. Aquestes poden ser tant de caràcter penal com civil. Del primer grup, se'n van cursar 566. Entre les més habituals hi ha l'ordre d'allunyament (291) o la prohibició del maltractador de comunicar-se amb la víctima (244).

Pel que fa a les mesures cautelars de tipus civil més aplicades, hi ha la de la protecció dels menors (12) o la permuta de l'ús de vivenda (41). La demanda de la mesura la fa la víctima i llavors el jutge decideix si l'adopta o bé la denega en funció de l'estudi cas per cas de maltractament.

Un altre aspecte destacat en els casos de violència masclista són les denúncies i és rellevant que l'any 2019 es va tancar amb 2.596 a la província de Girona. Això representa un 20% més respecte a l'any anterior, que ja havia estat de rècords, amb 2.161. Si pugen les denúncies, això va en consonància amb l'increment del nombre de víctimes de violència masclista i el 2019 es va tancar amb 2.296, un 12,94% més que l'any anterior (2.033).

Maltractades per la parella

Quant a la tipologia de víctimes, s'ha de dir que majoritàriament són dones de nacionalitat espanyola (1.327) i 969, estrangeres. I pel que fa a la relació que tenien la víctima i el presumpte maltractador en el moment de la denúncia, majoritàriament era la parella (307) o eren persones amb qui tenien una exrelació afectiva (241).

Un altre aspecte destacat de les dades de l'Observatori contra la violència masclista, que ahir va fer públiques les dades del Consell del Poder Judicial, és el nombre de persones que han hagut de passar a disposició judicial per un cas de maltractaments.

Fins a 184 homes van ser jutjats per algun delicte relacionat amb aquesta xacra social. S'ha de dir que dels 184, 151 van acabar condemnats i 33 absolts. Això representa la condemna de més del 70% de les persones acusades d'aquests delictes.

Durant el procés judicial, en 376 casos la víctima de violència de gènere es va acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar. D'aquestes, 199 eren víctimes de nacionalitat espanyola i 177, estrangeres.

Lesions i maltractaments

La majoria dels delictes per violència masclista denunciats a Girona durant el 2019 van ser per algun tipus de lesió o maltractament. En total, de delictes se'n van tractar 2.846.

Tot i això, el 2019 es va registrar un homicidi, el qual va tenir lloc el 20 d'abril a Olot. Irene López, de 44 anys va morir a mans de la seva parella, un policia nacional, César Vegas, el qual després de disparar-li diversos trets es va intentar suïcidar emprant la seva arma reglamentària, però no va morir. Després de recuperar-se de les ferides, el presumpte autor dels fets va passar a disposició del jutge d'Olot i aquest va dictar el seu ingrés a presó provisional sense fiança pel crim masclista.