Salut va confirmar ahir la primera mort per coronavirus de la Regió Sanitària de Girona. Es tracta d'un home de 79 anys amb patologies prèvies que estava ingressat en un centre de salut. Fins ahir, a la demarcació hi havia un total de 103 persones amb Coronavirus SARS CoV-2, dels quals, 21 són professionals sanitaris de diferents centres de salut, tant hospitals com el Santa Caterina de Salt com atenció primària. Ahir es van afegir 35 casos nous, fet que va suposar una crescuda de més del 58% de casos, ja que dilluns n'hi havia 65 de confirmats.

Tots els hospitals de la Regió han adoptat mesures extraordinàries per fer front al Covid-19, com ara anul·lar aquelles intervencions quirúrgiques que són demorables, així com l'activitat ambulatòria i limitar la presència d'usuaris als seus centres. També tenen preparats els seus plans específics per fer front al previsible augment de casos de SARS-CoV-2.

Segons Salut, els centres d'atenció primària també potencien l'atenció telefònica enlloc de la presencial i només s'atenen les urgències i les consultes que no es poden esperar. Des de dilluns s'han tancat un centenar de consultoris locals arreu de la Regió Sanitària de Girona que feien atenció més puntual, amb l'objectiu de reunir els professionals assistencials als centres més grans. Aquest fet també permet ser més eficients en la gestió dels equips de protecció individual.

D'altra banda, ahir es van començar a processar les primeres mostres al Laboratori Clínic Territorial de l'Institut Català de la Salut a Girona. L'objectiu és que aquest laboratori pugui donar cobertura a la majoria de necessitats analítiques generades pel coronavirus SARS-CoV-2 malgrat que aquesta implantació serà progressiva en funció de les necessitats i disponibilitat del material necessari per al processament de les mostres.

Des de la Regió Sanitària es vol transmetre un missatge de serenor a la població, en tant que els professionals i els centres estan preparats pel previsible augment de casos de coronavirus SARS-CoV-2. Amb tot, es reiteren els missatges a la població de quedar-se a casa, pel bé individual i col·lectiu.

Una vintena de morts a Catalunya

Catalunya va registrar 472 casos nous de coronavirus, que eleven el total a 1.866. Salut també va informar de 23 noves defuncions, que eleven a 41 el nombre de persones que han mort amb el coronavirus a Catalunya. Totes tenien patologies prèvies. Del total d'afectats, 65 persones es troben en estat greu. Hi ha 98 professionals sanitaris amb la malaltia. Pel que fa al brot d'Igualada, Salut va confirmar un total de 88 casos des que es va declarar.

Quant a Espanya, ja hi ha un total de 13.716 casos de coronavirus, 2.538 més que dimarts, un 18 per cent d'increment. Han mort 558 persones, 744 continuen greus a l'UCI, 5.717 estan hospitalitzades i 1.081 s'han recuperat.

Pel que fa a comunitats autònomes, Madrid, Catalunya Navarra, el País Basc i La Rioja són les més afectades.

Tercer cas a la Garrotxa

Un sanitari de l'Hospital d'Olot ha donat positiu en la prova del Covid-19, segons ha explicat fa poc el director de l'Hospital d'Olot i la Garrotxa Josep Maria Padrosa a Ràdio Olot. Padrosa ha apuntat que el professional es va trobar malament a casa seva i en sis hores gràcies al servei de detecció de l'Hospital Trueta van poder comprovar el positiu en coronavirus. El professional continua confinat a casa seva i la resta de personal sanitari que havien mantingut contacte amb l'afectat es trobn bé i continuen treballant.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus