Càritas Garrotxa i Ecosol, l'empresa d'inserció de Càritas Diocesana, fa pocs dies, van presentar als mitjans de comunicació dos projectes d'inserció laboral que desenvolupen des de fa uns mesos a Olot.

Es tracta dels projectes Cosidor i Missatgeria Sostenible. Els dos projectes han estat introduïts pel president de Càritas Garrotxa, Carles Oller.

Els dos projectes estan dins de l'àmbit de l'economia social solidària i es consoliden dia a dia. El taller dedicat a cosir ocupa tres dones, una encarregada i dues treballadores a temps parcial. Les dues treballadores van ser formades a l'organitzacio Anem x feina del col·lectiu d'empresaris catalants independents.

Confeccionen bosses amb teixits reutilitzats, sacs de cafè o teles procedents de donacions empresarials. Els productes que fan al taller els comercialitzen a través d'empreses col·laboradores.

L'altra iniciativa és un servei de missatgeria en bicicleta i tricicle elèctrics. És una manera de repartir sostenible, efectiva i amb pocs efectes en el trànsit a l'interior de la ciutat perquè necessita poc espai per aparcar.

El servei de missatgeria sostenible ocupa dues persones. De moment, treballa pel Consorci de Benestar Social de la Garrotxa i per l'Agència de la Innovació i el Desenvolupament de la Garrotxa. Està inspirat en els models de missatgeria sostenible que Càritas té implantats a Girona i Figueres.

La clau per a la inserció

El president de Càritas Garrotxa, Carles Oller, en diferents ocasions ha defensat que la clau per a la inserció de les persones en situació de pobresa cronificada és el treball.

La intenció de Càritas és establir treballs que serveixin de pont per poder integrar-se amb facilitat al mercal laboral convencional. Un cop aconseguit i consolidat el treball, les famílies surten de la pobresa cronificada.