La Policia Nacional va detectar diumenge un intent de ciberatac massiu que pretenia bloquejar els ordinadors dels hospitals espanyols, segons va avançar ahir El País. A través de correus electrònics al personal sanitari, els hackers volien filtrar el virus en documents adjunts sota el títol «Informació sobre la Covid-19». L'objectiu, segons la policia, era «trencar» el sistema informàtic en plena crisi del coronavirus i segrestar les dades (tipus de virus informàtic anomenat ransomware).

Els experts recomanen al personal mèdic no obrir cap e-mail sospitós i encara menys, els documents adjunts. Els sanitaris, però, no són les úniques víctimes dels ciberdelinqüents que aprofiten la situació de pandèmia del coronavirus i des del Ministeri d'Interior adverteixen d'altres correus enviats a la resta de població, que tenen com a finalitat tenir «accés a totes les nostres claus i informació personal».

«Pretenen accedir al nostre sistema, infectar el nostre ordinador, amb un virus informàtic que té accés a totes les nostres claus, contactes i informació personal», va explicar José Ángel González, director operatiu de la policia espanyola.

Segons González, es tracta d'un virus informàtic «molt perillós» que a través de correus electrònics dirigits a personal sanitari pretenen «trencar tot el sistema informàtic dels hospitals». Segons fonts policials, malgrat que a Espanya no s'hagi produït encara una distribució massiva d'aquest virus, les conseqüències d'un atac exitós amb ransomware, podrien ser «devastadores». A més, González també ha fet una crida a vigilar amb les 200 notícies falses que circulen per crear pànic, entre aquestes, el fals avís d'un motí a una presó espanyola (amb un vídeo d'un centre penitenciari d'Itàlia), o també el fals avís d'un imminent estat de setge, en un àudio que aconsella fer compres massives.