El coronavirus no ha aturat l’activitat de la Diputació de Girona, que continua, això sí, per via telemàtica. El ple que la corporació ha celebrat aquest matí ha estat el primer ple "online" de la seva història: «Ho hem hagut de fer així per no endarrerir els acords i per al bon funcionament dels nostres ajuntametns davant d’un estat d’alarma que sembla que s’allargarà quinze dies més», ha afirmat el seu president, Miquel Noguer; l’únic que, juntament amb el vicesecretari, estava físicament a la sala de comissions de la corporació. La resta de diputats es van connectar per videoconferència des de les seves respectives llars.

La Diputació va celebrar així un ple extraordinari corresponent al mes de març, que s’havia hagut d’endarrerir a causa de la crisi sanitària. Un dels principals punts pendents va ser l’aprovació d’un nou expedient de crèdit extraordinari que es destinarà sobretot a dues finalitats: per una banda, dos milions serviran per ajudar els consistoris a pal·liar les destrosses causades pel temporal «Gloria», i per l’altra, 5,5 milions es destinaran al pagament dels ajuts per a les escoles bressol del curs 2018-2019. En total, la Diputació abona 875 euros per alumne i curs.

Malgrat que la proposta es va aprovar per 26 vots a favor i un en contra -el de la CUP-, el portaveu del PSC, Juli Fernández, ha qüestionat que, amb aquest pagament de 5,5 milions d’euros a les llars d’infants, la Diputació «torna a salvar la Generalitat de les seves obligacions». El grup socialista ha fet palès, doncs, el seu «sí crític» a la proposta, al considerar que al cap i a la fi beneficia les famílies gironines, però va reivindicar que «la Generalitat hauria de fer la seva feina», ja que els diners que la Diputació destina a les llars d’infants podrien servir per a altres finalitats, com el fons de cooperació.

Noguer s'ha mostrat d’acord amb l’opinió de Fernández, admetent que els diners que s’aporten des de la Diputació en lloc de la Generalitat «son diners que es perden per als ajuntaments», però ha recordat que l’aportació de 5,5 milions és per al curs 2018-2019 i serà la última que faran, perquè hi ha sentències fermes de l’any 2019 que obliguen a fer-ho al govern català. Segons ha indicat, les quatre diputacions i el departament d’Ensenyament han arribat a un acord segons el qual aquesta és la última vegada que els ens provincials es fan càrrec d’aquesta despesa, que a partir d’ara haurà d’assumir la Generalitat.

D’altra banda, el ple també ha aprovat una nova línia d’ajuts per activitats de promoció econòmica i desenvolupament local, com ara promoció a l’emprenedoria, ocupació, comerç i suport a l’empresa, per a lse quals es podran demanar un màxim de 4.000 euros o un 75% de l’activitat.

La diputada de la CUP, Laia Pèlach, s'ha abstingut per considerar-ho un «calaix de sastre» i no veure-ho clar, mentre que el PSC ha proposat que en la següent convocatòria s’introdueixin criteris de gènere, edat i renda a l’hora d’escollir els projectes guanyadors. D’altra banda, la Diputació ha acordat aportar 49.000 euros per a la instal·lació d’una caldera de biomassa al pavelló, escola i local social de Quart, que costa 238.000 euros.

250.000 euros per al Museu del Circ de Besalú

L’expedient de crèdit extraordinari al qual ha votat que «no» la CUP també inclou 250.000 euros per al futur museu del circ a Besalú. «No compartim el projecte, entenem que es rehabilita un edifici de propietat privada i que no hi ha garanties de recuperar els diners dels ajuts si el projecte no funciona», ha afirmat la diputada Laia Pèlach. El president, Miquel Noguer, ha respost que es tracta d’un compromís de la Diputació de fa temps i ha confiat que el projecte tindrà recorregut. Tot i això, ha dit que prendran «mesures» perquè, si finalment no arriba a bon port, la corporació no perdi els diners.