Els professionals sanitaris van denunciar que es troben en una situació de «total inseguretat i desemparament» per desenvolupar la seva tasca assistencial i de prevenció de la salut pública davant del coronavirus, fet pel qual van exigir disposar de totes les mesures de protecció per garantir la seva seguretat.

Així ho van establir en un comunicat conjunt els consells generals de dentistes, infermers, farmacèutics, metges i veterinaris, en el qual van destacar que la situació actual els obliga «a ser molt exigents en demanar als responsables polítics i sanitaris la presa de decisions urgents i efectives».

Van recordar que aproximadament el 14% dels casos positius per coronavirus corresponen a professionals sanitaris, la qual cosa genera una situació «d'enorme preocupació» i suposa «un risc des del punt de vista assistencial».

D'altra banda, una magistrada de Madrid va donar 24 hores a la Conselleria de Sanitat perquè proveeixi tots els centres sanitaris de l'autonomia de mitjans de protecció com bates, mascaretes i ulleres, així com contenidors de grans residus. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va afirmar que traslladarà aquesta ordre al Ministeri de Sanitat.

El TS nega la cautelaríssima

Paral·lelament, el Tribunal Suprem va denegar la mesura cautelaríssima sol·licitada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics perquè s'instés el Ministeri de Sanitat a proveir en el termini de 24 hores tots els centres sanitaris públics i privats d'una sèrie de mesures de protecció.