Catalunya va arribar ahir als 880 morts per coronavirus -208 més que els registrats el dia anterior- i a les últimes hores ha confirmat 1.348 nous casos -307 menys que la xifra de nous contagis de dimecres, 1.655-, elevant-se la xifra total a 12.940. Del nombre total d'afectats a Catalunya, 1.187 estan greus i 2.248 són professionals sanitaris, i des de l'inici de la pandèmia s'han comptabilitzat 2.384 altes hospitalàries. Paral·lelament, el Ministeri de Sanitat va autoritzar quinze dies més de confinament als municipis barcelonins d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena, com havia sol·licitat la Generalitat.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, el dotzè dia de l'estat d'alarma es va tancar a Espanya amb 56.188 contagiats, dels quals 8.578 són nous casos, 4.297 morts, amb 863 defuncions més, i 31.912 hospitalitzats, 3.670 d'ells a l'UCI. Pel que fa a les persones que han rebut l'alta, ja superen les 7.000 (7.019). D'aquesta forma, hi va haver un alentiment del creixement de la taxa de contagis (baixant al 18%) i passant d'un increment mitjà diari entre el 28 de febrer i el 16 de març de l'entorn del 40% al 20% en el període que va del 17 al 24 de març.

D'altra banda, el cap de l'oficina europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Klugels, va advertir que els sistemes sanitaris d'Europa, regió que concentra un 60% dels nous casos de COVID-19, no han d'abaixar la guàrdia i han de preparar-se per a possibles segons o tercers pics de la pandèmia. «Hem de ser conscients que afrontem una nova realitat: això no és una carrera d'esprint sinó una marató, i un cop s'aixequin les mesures restrictives podria haver-hi un segon o tercer pic de casos», va assenyalar Kluge.

«Si només es para atenció a la UE i el virus per exemple s'estén a l'est del continent, podria tornar, això és una prova de la nostra resistència i hem de solidaritzar-nos uns amb altres», va insistir. El metge belga va destacar que en una setmana els contagis i les morts associades amb el coronavirus s'han triplicat a Europa, i quatre dels cinc països que mostren un major avanç de la pandèmia són del Vell Continent (Espanya, Itàlia, França i Suïssa).

Illa ja veu l'estabilització

Paral·lelament, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que Espanya podria estar acostant-se al «pic de la corba» de contagis per coronavirus, fet que suposaria iniciar una fase d'estabilització de la pandèmia. Illa va assenyalar que les dades dels últims dies indiquen un canvi de tendència, amb increments menors als observats en els períodes anteriors.