El nombre de contagis i defuncions en les residències d'avis a causa de la pandèmia del coronavirusSalut va alertar que hi havia més de 70 centres per a gent gran d'arreu de Catalunya que es troben en aquesta situació i, ahir, la consellera Alba Vergés va destacar que hi ha almenys 150 persones que han mort pel COVID-19 que vivien en residències geriàtriques.

A Palafrugell ha mort una segona persona de la residència Gent Gran a causa del virus, segons va informar el Sistema de Salut de Baix Empordà (SBE) en un comunicat. Amb aquesta nova defunció, ja són dos els residents d'aquest centre que han traspassat a causa del virus. A més, hi ha set ingressats més que esperen els resultats de la COVID-19. La primera mort d'una àvia a la Fundació Palafrugell Gent Gran va ser confirmada dimecres pel Departament de Salut que també va informar que entre el personal del centre també hi ha tres casos que han donat positiu i 17 professionals més aïllats, pendents de conèixer els resultats.

Tres positius a Sant Hilari

Pel que fa a la situació del centre de gent gran de Sant Hilari, fonts properes al geriàtric han confirmat a Diari de Girona a primera hora de la tarda la defunció d'una persona del centre que estava aïllada, a la qual no se li hauria realitzat la prova i que tenia símptomes compatibles amb els del COVID-19, tot i que no se sap si la mort és deguda al virus. Preguntat sobre aquest fet, l'alcalde del municipi, Joan Ramon Veciana (Independents), va assegurar ahir al vespre que «no sé més», mentre que el director de l'empresa Sumar, Estanis Vayreda, que gestiona el geriàtric, es va remetre a l'Ajuntament a l'hora de donar explicacions. El que sí han confirmat des de l'Ajuntament és el brot de coronavirus en la residència d'avis. En un comunicat realitzat a quatre mans entre l'empresa Sumar i el consistori, afirmen que «tres dels quatre casos han donat positiu del COVID-19». Tot i que, segons les mateixes fonts consultades, hi hauria fins a una desena de residents aïllats i amb símptomes. En el comunicat, asseguren que des del centre s'està complint amb el protocol que estableix el Departament de Salut i que comporta: mantenir en aïllament als usuaris infectats, protegir els professionals amb equips de protecció individual així com intensificar la desinfecció i la neteja dels espais on els infectats hagin estat.

D'altra banda, tal com vam avançar ahir, des del centre estarien estudiant la possibilitat de buscar un espai habilitat alternatiu per separar als casos contagiats i protegir la resta de residents del centre. Una de les opcions que s'estudia és el Vilar Rural de Sant Hilari.

Crítiques des de Roses

El director de la residència Pi i Sunyer de Roses, Josep Marès, explica les peripècies que està vivint el centre per poder fer la prova del COVID-19 a una treballadora que la setmana passada va arribar a la residència amb febre i que està aïllada des d'aleshores a casa seva. «Vam activar tots els protocols i vam contactar amb el servei d'epidemiologia perquè vinguessin a fer-li la prova per descartar el coronavirus i poder continuar treballant. A partir d'aquí, no hi ha hagut maneres perquè li fessin el test», explica Marès.

En aquest sentit, el director del centre critica la «burocràcia» amb la qual s'han trobat per poder fer la prova en aquesta treballadora: «Ens deien que havíem de seguir els protocols, que ja li farien les visites pertinents, després ens enviaven a la mútua de treball, allà ens deien que no els hi tocava a ells i que era Salut. Ens hem posat en contacte amb el servei de l'empresa i encara no tenim resposta. Però tot això hauria d'anar més de pressa, les treballadores del geriàtric també són personal sanitari i haver d'esperar tant de temps genera una gran angoixa per tothom». Marès explica que el moment màxim de preocupació va arribar quan quatre residents del geriàtric van presentar símptomes, afortunadament els van fer les proves i el resultat va ser negatiu. Tot i això, insisteix que d'ençà que va començar la crisi del coronavirus, les residències tenen una gran pressió degut a la restricció de visites dels centres, la manca de material de protecció i al fet que tracten amb un col·lectiu molt vulnerable. Per això, Marès subratlla que «no és lògic que hi hagi gent que tingui accés a la prova i professional sanitari que treballa amb gent gran no se la pugui fer».

Retorn domiciliari

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert la porta a un retorn voluntari i temporal de persones grans que viuen en centres residencials mentre duri la situació de risc del coronavirus. Afegeixen que el gest ha de ser sempre voluntari i serà de caràcter temporal mentre duri l'emergència sanitària. D'altra banda, el domicili al que vagi el resident ha de complir els requisits necessaris que garanteixi una bona atenció familiar i poder aïllar la persona en cas de posar-se malalta, aquesta opció no implicaria la pèrdua de la plaça en la residència. L'administració explica que els residents deixarien de pagar el preu del servei residencial podrien tornar al centre un cop hagi passat l'emergència. En cas d'infecció pel COVID-19, caldrà un aïllament en el domicili familiar per evitar multiplicar els contagis en les residències.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus