La flota pesquera de comarques gironines està pràcticament aturada, més de la meitat d'embarcacions no surten a mar i ja s'han començat a produir els primers tancaments de llotges de peix. Els pescadors han deixat de sortir a feinejar progressivament perquè alerten que no poden mantenir les mesures de prevenció sanitàries a bord i les confraries comencen a plantejar el tancament de les llotges. De moment, ja n'hi ha dues a la demarcació que han anunciat l'aturada de la seva activitat: la de Sant Feliu de Guíxols i Blanes. I en d'altres casos, com ara el de Palamós, la subhasta de peix penja d'un fil.

En el cas de Blanes, amb una de les flotes més importants de la Costa Brava pel que fa a volum d'embarcacions, el patró major de la Confraria, Eusebi Esgleas, explica que avui serà l'últim dia que pescadors d'arts menors (amb un sol tripulant) sortiran a mar i, per tant, la llotja deixarà de funcionar. A partir del dilluns 30 de març es tancarà la subhasta de peix, una decisió que es va acordar en un capítol amb àmplia majoria (vuit vots a favor i un en contra). «D'una banda, som servei essencial però de l'altra, no podem mantenir les mesures de seguretat i el més important és la salut dels mariners i dels mateixos treballadors de la confraria», ha remarcat Esgleas en declaracions a Diari de Girona.

De retruc, el tancament afectarà els pescadors de les dues barques operatives de Lloret de Mar, que venien el seu peix a la llotja de Blanes i que, precisament el seu patró major, Toni Pujol, ja havia manifestat la preocupació per aquest possible tancament.

A mig gas

Durant tota la setmana, són poques les barques de la flota blanenca que han sortit a pescar. Ahir ho van fer dues d'encerclament i tres sonsaires, va puntualitzar el seu patró major, i davant d'aquesta situació els amarradors i la confraria estan tramitant ERTOs als seus treballadors per poder fer front a la paràlisi.

El tancament de la llotja s'allargarà mentre duri «el perill més gran de contagi», diu Eusebi Esgleas, qui subratlla que per evitar-lo cal reduir les interaccions. «Hem arribat a la convicció que la nostra obligació com a ciutadans és la de tancar», conclou.

Esgleas considera, a més, que el subminsitrament no perillarà, ja que hi ha grans embarcacions de pesca d'altura que seguiran subministrant peix, però assegura que, si hi hagués falta de peix, serien «coherents» i trobarien la manera de sortir a pescar.

A Palamós, també amb una important flota d'embarcacions pesqueres, el tancament definitiu de la llotja es decidirà el dilluns. La confraria havia acordat en una assemblea general establir torns rotatius entre els pescadors d'arrossegament. Dilluns i dimarts no van sortir cap de les barques que els tocava i només dilluns hi va haver activitat pesquera de les embarcacions d'arts menors.

El dimecres van sortir les quatre barques d'arrossegament que els tocava per torn, però van fer per últim cop. Ara han decidit plantar-se perquè diuen que és «inviable» sortir a pescar només un cop per setmana.

El pescador Josep Antoni Cruz, armador de la barca «Juan y Virgilio», reivindica poder sortir a pescar, però amb l'acord de la confraria diuen que surt a compte fer-ho un cop per setmana. Els beneficis que van obtenir de la venda del peix del dimecres els van destinar a l'Ajuntament de Palamós perquè els destinés a mesures contra el coronavirus i ja no sortiran més fins que s'aixequin les restriccions.

Sense el peix de les embarcacions d'arrossegament i només amb el de les arts menors, la situació de la llotja de Palamós està sota mínims. De moment mantindrà uns «serveis mínims», segons va explicar el seu patró major, Antoni Albalat, tot i que dona per fet que s'acabarà tancant.

Sense ajudes

El sector alerta que no disposen d'ajudes per poder afrontar l'aturada de l'activitat i el president de la Federació de Confraries de Pescadors a Catalunya, Antoni Abad, assegura que estan en contacte amb la direcció general de Pesca de la Generalitat per «pressionar Madrid» i aconseguir-ne.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus