27 de març de 2020
27.03.2020
Diari de Girona

Operació targetes menjador escolar

Els ajuntaments donen les targetes carregades amb diners per comprar menjar mentre els centres continuïn tancats Després de rebre missatges amb instruccions, algunes famílies les reben a casa, d'altres en pavellons o en dies i hores convingudes

27.03.2020 | 00:19
Una de les cues que es van formar ahir al pavelló de Salt, mantenint la distància de seguretat. Al costat, l'entrega d'un sobre que conté una de les targetes moneder.

Casa per casa, en pavellons o en equipaments de l'administració amb cita prèvia, aquests són els mètodes principals que els ajuntaments estan utilitzant per entregar les targetes moneder per comprar aliments mentre les escoles continuïn tancades. Els operatius s'han posat en marxa aquesta setmana, però sobretot ahir van arribar al gruix de les famílies amb fills que tenen beques menjador. Ara bé, tal com va apuntar el Consell Comarcal del Gironès, aquest recurs també es donarà a altres casos en situació vulnerable que detectin els serveis socials.

D'entrada, cada targeta –que s'utilitza com una VISA i permet adquirir menjar en qualsevol establiment– té quaranta euros per als primers quinze dies de confinament pel coronavirus, i es va carregant amb quatre euros diaris per cobrir els àpats que s'haurien de fer en el servei de menjador escolar. El Departament d'Educació s'ha compromès a anar-les recarregant si el tancament dels centres per la pandèmia s'allarga i, en una entrevista a TV3, el conseller Josep Bargalló va plantejar que també podrien utilitzar-se durant el període de Setmana Santa.

Els consells comarcals, amb les competències delegades en el servei de menjador, han rebut les targetes d'Educació i la majoria s'estan fent arribar a les llars a través dels ajuntaments. Per organitzar-ho, les famílies han rebut un missatge de text als telèfons mòbils amb instruccions per a cada cas.

Al Gironès, s'han repartit 5.077 targetes. El paquet més nombrós, 2.592, es correspon a Girona, on la distribució va començar ahir casa per casa o al pavelló de Vila-Roja pel que fa a les famílies dels barris de l'est de la ciutat. Una altra quantitat important, 997 targetes, també es van entregar ahir a la pista poliesportiva del Pla, amb horaris convinguts i la col·laboració d'una cinquantena de persones voluntàries; entre elles, integrants de l'associació Salt'Educa que, per la seva banda, van donar material escolar a les famílies.

A l'Alt Empordà, els tutors de 3.062 escolars amb beques menjador ja estan rebent la targeta per comprar menjar –en alguns casos, a domicili i en d'altres, després de pactar dia i hora de recollida.

El mateix passa a la Selva, amb més de 3.000 beneficiaris d'aquest recurs que entreguen els consistoris, tot i que també es pot anar a buscar a la seu del Consell a Santa Coloma si es demana cita.

Mil vuit-centes més s'estan lliurant al Baix Empordà a través dels governs locals; el mateix sistema que s'utilitza al Pla de l'Estany, la Cerdanya i el Ripollès, que no han especificat la quantitat tot i que el desembre del 2019 ja havien concedit unes 600, 200 i 170 beques menjador, respectivament.

Finalment, el Servei d'Educació de la Garrotxa s'ha coordinat amb el Consorci d'Acció Social de la comarca i aquest dijous ja havia acabat de repartir les 1.400 targetes moneder que els pertoquen. A Olot, es va fer al pavelló firal, amb totes les garanties sanitàries, i a la resta de poblacions es va acordar un moment per a recollir-les.

D'altra banda, tant la Federació d'associacions de famílies de pares d'alumnes de Catalunya (Fapac) com el sindicat CCOO van acusar el Departament de perjudicar el personal dels menjadors escolars perquè ha canviat el decret que permetia mantenir els llocs de treball. Poques hores després, la Conselleria va emetre un comunicat en el qual assegurava que garanteix el pagament de les empreses contractades per l'administració, mentre que indemnitzarà –sense concretar com– les contractades per les AMPAs.


Demanen ajornar les oposicions

En un altre ordre de temes, la Intersindical-CSC va demanar a Educació que ajorni les oposicions per a docents fins a una altra data que permeti als aspirants preparar les proves adequadament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook