Espanya va registrar ahir el major nombre de morts per coronavirus en un sol dia, 769 -arribant-se a la xifra total de 4.858-, mentre es continuen alentint els contagis, amb una taxa que cau fins al 14% (7.871 casos confirmats i un total de 64.059) en la línia d'estabilització de la pandèmia de la qual parla el Ministeri de Sanitat, que ahir va avançar que el Govern valora la possibilitat d'endurir les restriccions.

L'aprovació per part del Consell de Ministres de la pròrroga de l'estat d'alarma, avalada pel Congrés, manté les mesures de restricció inicials, encara que, com va explicar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, «s'està valorant i està sobre la taula la possibilitat de fer algunes modificacions». L'objectiu d'aquest enduriment del confinament, va afegir Simón, seria donar «l'última empenta» a la corba de l'epidèmia i garantir que el descens impedeixi que «arribem a superar la capacitat estatal de llits d'UCI», on ahir hi havia ingressades 4.156 persones de les 36.000 hospitalitzades.

Simón va reiterar que la pressió sobre els hospitals, molts d'ells a la vora del límit, es produirà dies després que s'assoleixi el conegut com a pic de contagis, i en aquest escenari preocupa de manera especial el nombre de professionals afectats pel covid-19, que ja són 9.444, un 14,7 per cent del total d'infectats.

En tot cas, el director de el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències va confiar que la Comunitat de Madrid recuperi «aviat» les «pràctiques habituals» per comptabilitzar els casos positius per coronavirus per poder fer una millor valoració de com evoluciona la situació a l'autonomia, després que aquesta hagi decidit fer les proves diagnòstiques només a pacients que presentin «quadres molt típics», com la pneumònia bilateral.

La polèmica dels tests

D'altra banda, el fabricant xinès dels tests ràpids «defectuosos» adquirits pel Govern ha assumit la devolució i els reemplaçarà en els propers dies, segons va assegurar el Ministeri de Sanitat, que va aclarir que els problemes van ser detectats en una partida de 8.000 lliurada el passat cap de setmana a la Comunitat de Madrid. Aquests 8.000 tests formaven part, segons Sanitat, d'una compra per part del Ministeri de 640.000 proves de detecció del coronavirus la totalitat de les quals no havia arribat encara a Espanya. «Només havien arribat dos lliuraments: un primer de 8.000 i un segon de 50.000 test que no es va arribar a distribuir», va explicar el Ministeri de Sanitat.